Så blir svampsäsongen – här kan du hitta kantareller redan i juni

cb0235b5 3c90 441a a061 7f5b5837077f


Krikorev vill inte gå så långt som att säga att det är ett rekordår, men att svampen har kommit tidigare än normalt, det vågar han påstå.
– Att förutsäga svampsäsongen är som att förutsäga vädret. Det går inte att säga mer än kanske tio dagar framåt, konstaterar han.

Hur mycket svamp det kommer att bli och när det kommer beror helt på vädret. Kantareller vill ha regelbundet regn under en längre period. Efter en blöt sommar är chanserna därför som bäst för en riktig kantarellhöst.
– Generellt behövs vatten. En eller ett par veckor efter ett rejält regn, 40 till 50 millimeter på en dag eller en vecka, då kan man gå ut i skogen för att leta, säger Michael Krikorev.
Karljohanssvamp däremot gillar torra och varma somrar. Regn föredrar det bara i augusti. Karljohansvampen finns i hela landet, även i norra Sverige där kantarellen inte är lika vanlig.
– Karljohansvamp har också börjat dyka upp, men inte i stora mängder. Medan kantareller kan finnas kvar och växa hela sommaren blir Karljohan lätt angripen av larver och ruttnar redan efter några dagar, säger Michael Krikorev.

Bild 1 av 2

Foto: Patrik C Österberg/TT

Bild 2 av 2

Foto: Bengt Ekman/TT

Krikorev råder att hålla koll på SMHI:s nederbördskarta för att enkelt se när och var det har regnat. Ett annat råd är att gå med i svampgrupper på Facebook, till exempel gruppen “Svampklapp” som har över hundra tusen medlemmar.
– Kantarellen verkar ha fått en bra start i Småland, på västkusten och här på Gotland, där jag bor, är kantarellerna enorma, säger Michael Krikorev.
– I Göteborgsområdet har det också plockats kantareller, där regnade de mycket för någon månad sedan, vilket kan ha spelat in, säger han.
Ett sätt att hitta rätt i skogen är att lära sig en typ av svamp i taget och ta reda på var den växer. Smörsvamp växer till exempel bara i tallskog, medan kantareller finns i både löv- och barrskog.
– I torra år kan man leta efter kantareller längs fuktiga linjer och på skuggiga nordsluttningar. Under fuktiga och gynnsamma år kan de växa lite var som helst, till exempel på magra hällar.

Blek kantarell, som en del väljer att efterlysa sommarkantarell, är ofta tidiga och kan komma redan vid midsommar. Den växer främst i lövskogar med bok, hassel och ek i södra Sverige. Arterna i barrskogar kommer vanligtvis något senare.
Michael Krikorev har ingen favoritsvamp. De är som barn, säger han, man gillar dem alla lika.
– Tallblodsvamp och vinsvamp är goda och goda nybörjarsvampar. Om du inte gillar svamp på grund av konsistensen, då kan du prova risker, de är mer krispiga. De blir dock angripna av larver i början av säsongen, så de plockas bäst lite senare, säger han.

Fakta.Sex vanliga svampar – och var man kan hitta dem

Kantarell

En högt uppskattad och populär matsvamp, växer i barr- och lövskogar över hela Sverige och angrips sällan av larver.

Karljohansswamp

Finns i både barr- och lövskogar över hela Skandinavien. Kan komma i stora mängder även om sommaren varit torr. Kan även kallas stensvamp.

Sand svamp

Växer i tallskogar över hela Norden. Trivs på tallhedar och bergig barrskog. Kan även förekomma i mossig barrskog.

Skiva citronslem

En bra nybörjarsvamp. Växer främst i granskog och förekommer i barrskogar över hela Norden.

Smörsoppa

Vid första anblicken kan det förväxlas med citronslemskivor, men när man väl har plockat det är det lättare att se skillnad. Växer med tall och trivs på sandiga skogsvägar.

Blodrisk

Det finns olika sorter, bland annat granblod och tallblod. Växer i barrskog, gärna på fuktig jord. Blöder apelsinjuice när den är bruten.

Källa: Svampguiden


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen