Förutom dessa klumpar av kolatomer vilket gör att röntgenmaskinerna – modifierade sopsorteringsmaskiner från Norge – öppnar en lucka till friheten. I måndags rullade den största diamanten i världen ut av en av dessa. Den fyller en öppen handflata och väger ett halvt kilo. Med en vikt på 2 492 karat är det den största ädelstenen i sitt slag sedan diamanten Cullinandia på 3 107 karat hittades för nästan 120 år sedan.
En diamant mindre än halva storleken såldes för ett par år sedan för en halv miljard kronor.
– Jag fick ett samtal väldigt tidigt på morgonen från vår verksamhetschef. Hon var så upprymd att hon inte hittade orden. Den här stenen verkar ha lyft hela Botswana, som en fortsättning på spänningen och glädjen från OS-framgångarna, sa William Lamb till DN på telefon från Vancouver.
Han är VD för Lucara Diamond, bolaget som är noterat på börserna i Stockholm, Toronto och Gaborone och som delvis ägs av grundarna av den kontroversiella Lundingruppen. Just nu pågår den största rättegången i Sveriges historia mot två tidigare nyckelpersoner i gruppen, som står anklagade för medhjälp till krigsförbrytelser under inbördeskriget i Sudan där de letade efter olja för cirka 20 år sedan.
I Botswana är deras närvaro mycket mindre kritiserad. Landet är det i Afrika som anses ha varit bäst på att hantera överflöd av naturresurser och har undvikit en så kallad “råvarufälla” där värdefulla tillgångar blir förbannelser av korruption och konflikt.
Det finns stora inkomstklyftor mellan dem 2,6 miljoner invånare i landet, men välfärden ligger på en mycket högre nivå än i jämförbara länder och demokratin är den mest robusta på kontinenten. Diamantindustrin står för 80 procent av landets exportintäkter, 25 procent av BNP och mellan 30 och 40 procent av de offentliga intäkterna.
– Med en diamant av den här storleken kan jag se vägar byggas, sa president Mokgweetsi Masisi när han i veckan fick hålla den tunga biten i händerna ett par dagar efter att den hittades.
I oktober ställer han upp för omval som president. I parlamentet pågår en diskussion om att höja royaltynivån, den procentandel som diamantbolag betalar till regeringen för varje såld diamant, från 10 procent (vilket redan är en hög andel i internationell jämförelse) till 24 procent. William Lamb uppger att Lucara inte berörs av diskussionen då de har en licens som går ut på 2040-talet.
– Men utifrån våra vinster tar de också in vanliga skatter av oss. Regeringen, och Botswana som land, kommer att få intäkter motsvarande 65-70 procent av våra resultat om man ser till värdet av royalty, skatt, sysselsättning, lokala investeringar och sociala program, hävdar Lamb som vill lyfta fram att Botswanas ansvarsfulla ledning av intäkterna skapar goda förutsättningar för utländska företag i landet.
– Vi har oerhört kunnig personal och det beror på hur staten använder inkomsterna från diamantsektorn, säger han.
Anledningen till att Botswana har så många diamanter är att landet är välsignat med kimberlit, en speciell typ av sten som för hundratals miljoner år sedan transporterade diamanterna från jordens inre i explosiv hastighet genom jordskorpan och stelnade till morotsformade pelare.
Det är dessa stenkroppar som krossas i jakten på ädelstenarna. Utmaningen ligger i att bryta stenen utan att skada diamanterna som inte är så okrossbara som man kan tro men kan spricka i processen.
För ju större en diamant, desto högre pris per karat eftersom stora diamanter är så extremt sällsynta.
Gruvan i Karowe har spottat ut fler jättediamanter än någon annan i världen och de har fått installera extra steg i raffineringsprocessen för att rädda de riktigt stora stenarna. Förra året var företaget på väg till ruin och tvingades byta vd och omstrukturera skulden. Men nu säger Lamb att en sten på nästan 2 500 karat ger viss “finansiell flexibilitet”, vilket låter som en underdrift.
Nästa utmaning blir att sälja stenen. När Lucara för snart tio år sedan hade hittat Lesedi la Rona, en bit på drygt 1 100 karat, försökte företaget kringgå kartellen av europeiska diamanthus som har oligopol på diamanthandeln och tog rådiamanten direkt till auktionen hus Sotheby’s. Det var ett fiasko. Budgivningen bojkottades av köparna och tidningen Vanity Fair skulle senare beskriva händelsen som en “avrättning” av William Lamb. Diamanten såldes senare för 53 miljoner dollar.
Värdet på en rådiamant bestäms inte bara av vikten men också av faktorer som form, klarhet och färg och om det finns inre sprickor som kan begränsa slipningen. Men om tidigare diamanter från Karowe är någon vägledning kan priset på den nya diamanten nå upp till en miljard kronor. Lamb säger att man noga bör överväga olika alternativ när värdet på diamanten nu ska realiseras.
– Vi kommer att ha ett nära samarbete med regeringen. Om du frågar mig så tror jag att om det ska putsas måste det vara en skapelse som skildrar vad detta betyder för Botswana.
Han skulle vilja se den hamna opolerad på ett museum. Men efter fyndet har det gått så fort att de inte hunnit studera rådiamanten på detaljnivå.
– De gör inte ens maskiner som kan skära en 2 500 karats diamant. Så vi kommer att sitta ner under de närmaste veckorna. Och vi har ingen brådska.
Fotnot: Arkivbilderna från Karowe togs vid ett besök 2017.
Fakta.Karat och karat – två olika enheter
Fakta.Cullinandia-diamanten – största någonsin
Fakta.Stort beroende av diamanter
Av alla sålda diamanter får regeringen tio procent royalty. Diamantintäkterna varierar från år till år men står för cirka 80 procent av landets exportintäkter, 25 procent av BNP och mellan 30 och 40 procent av de offentliga intäkterna.
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.