Så kan du bli av med de jobbiga sommarkrypen

e9493874 8c57 481c 93a7 a418d6b1ed9d


Vissa insekter gillar att gå till hus och människor, och det finns flera anledningar till detta, men främst handlar det om jakten på mat. Många insekter är ofarliga och dessutom är de en viktig del av ekosystemet, men de orsakar ändå problem för människor om de dyker upp på “fel plats”.
I år gäller det att se upp för flera sommarinsekter – men främst getingar.
– Hos Anticimex och andra skadedjursföretag är det getingar som belastar oss och i år är det också ett “getingår”, något som ställer till problem för många. Efter midsommar är de i full gång och i slutändan kan det handla om 1 000 getingar i ett bo, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog och skadedjursexpert på Anticimex.

Om sommaren fortsätter var varm så utvecklas getingarna på “dumma ställen”, kanske under balkongen eller vid dörren där man går in och ut. Det beror på att getingar blir irriterade på oss människor och därför går till motoffensiv.
– Är det varmt blir getingar mer aktiva, men de har inget syfte när de attackerar oss, men det gör de när de blir störda.

Thomas Persson Vinnerstens bästa tips för att komma undan sommarens irriterande insekter är att hålla omgivningen ren.

Foto: Anticimex

Men det är inte bara getingar att se upp med. Flugor kan bära på bakterier och är svårare att hantera. De kan utvecklas om du inte har en ren omgivning.
– Det är en klassisk sommarinsekt och det finns olika arter, de två vanligaste är husflugor och spyflugor. De lever av det vi lämnar efter oss, till exempel skräp som blir liggande länge, säger Thomas Persson Vinnersten.

Fakta.Olika typer av sommarbuggar

Getingar: Kan vara farligt för personer som är allergiska mot getingstick. I slutet av juni/juli har getingarnas bon blivit så stora att professionell hjälp i många fall måste sökas. Några tips:

– Lägg något gott till getingarna en bra bit från altanen.

– Undvik söta och starka parfymer.

– Drick inte ur en öppnad burk eller mörk flaska som har lämnats utanför.

– Undvik att bära kläder med starka färger då detta kan locka till sig getingar.

Myror: Den svarta myran är den vanligaste typen och orsakar ingen skada eller fara för människor. Två andra arter, hästmyran och bruntjärmyran, kan däremot vara besvärliga för en byggnad. Om du misstänker att dessa arter finns bör du söka professionell hjälp

– Töm sopkärl ofta. Mat eller fukt lockar svarta myror.

– Se till att du inte har matrester liggandes på golvet, håll extra koll under matbordet.

– Täta under altandörrar och på liknande ställen så att myrorna inte kommer in.

Bananflugor: Kallas även fruktflugor eller vinägerflugor. Utvecklas i jäst organiskt material, till exempel i övermogen frukt eller avfall från soptunnan. Fruktflugor är ofarliga för människor men kan orsaka irritation och obehag när de blir många.

– Allmänstädning är det mest effektiva sättet att bli av med fruktflugor.

– Rengör vid diskho, diskho/vattenlås, golvbrunn.

– Förvara avfall i stängda papperskorgar

Källa: DN/Anticimex.

Myror är en annan krypningar som kan vara riktigt jobbiga – och dyra – för husägarna. De tar sig till köket för att äta upp våra rester. Att de närmar sig människor har flera orsaker, men i många fall beror det på att de har gått vilse.
– Ur ett ekonomiskt perspektiv är det viktigt att utreda orsaken, varför är de här? Det är också viktigt att upptäcka det i tid och inte överreagera. För det mesta handlar det om att de tar sig in i byggnaden och inte hittar ut.

Husflugor lever på det vi lämnar efter oss, till exempel rester av en kaka eller sopor som får ligga kvar länge.

Foto: Roger Tillberg/TT

Senare på sommaren kommer bananflugorna som trivs väldigt bra när frukten jäser. Då är det viktigt att inte ha någon frukt framför sig, utan ställa den i kylen. Enligt Thomas Persson Vinnersten är det vanligt att de får samtal om bananflugorna och då är han tydlig med vad som gäller:
– Förvara burkarna, skölj av dricksflaskorna, rengör diskhon och ställ frukten i kylen är bra tips.

Den bästa rekommendationen för att hålla sommarkryp borta är att hålla den ren.
– Vi gillar naturen och då får man acceptera att det blir kryp. Naturen och dess djur uppskattar oss också och ställer man fram värsta buffén får man räkna med att det kommer någon geting. Det går inte att hålla naturen fri från allt.
Läs mer:
Finland vaccinerar mot fågelinfluensan – Sverige avstår
Fem små insekter som är bra för din trädgård


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen