Så kan du minska ett högt blodtryck på egen hand

667a6c7ce4b04eecc04cf4a6 1719303034056?location=main&w=1200&resize=1200,0&ssl=1


När vi pratar om puls menar vi hur snabbt hjärtat slår och när vi pratar om blodtryck menar vi den kraft med vilken hjärtat trycker in blodet i blodomloppet. I Sverige har över två miljoner människor högt blodtryck och det finns många risker med det.

Halvera saltkonsumtionen, det kan vara lika effektivt som ett läkemedel, säger specialistläkare Viveca Gyberg.

Blodtrycket driver vår blodcirkulation i kroppen som i sin tur förser oss med näring, energi och syre och själva trycket drivs av hjärtats pumpförmåga. När du går till läkaren för att kolla trycket får du två siffror på en mätare, varav den ena visar övertrycket och den andra på undertrycket.

Övertrycket är när hjärtat trycker ut blodet i cirkulationen, så vi får en tryckvåg där. Och så slappnar hjärtat av och då får vi det som kallas depression, säger Viveca Gyberg, specialistläkare i allmänmedicin till Nyhetsmorgon.

2,3 miljoner svenskar har högt blodtryck

Högt blodtryck anses faktiskt vara en av folksjukdomarna i Sverige och runt 2,3 miljoner människor anses ha högt blodtryck. Vården har flera utmaningar här, inte minst är det att bli bättre på att diagnostisera och behandla högt blodtryck. Det är inte ovanligt att högt blodtryck upptäcks genom en rutinkontroll snarare än att känna specifika symptom.

Symtomen kan vara något så diffust som trötthet och huvudvärk. Man kan få en obehagskänsla och har man farligt högt blodtryck då mår man oftast dåligt överlag, säger Viveca Gyberg.

Oavsett om du vet att du har högt blodtryck eller inte, finns det några åtgärder du kan vidta för att sänka ditt blodtryck.

Vi pratar om att halvera saltkonsumtionen jämfört med en genomsnittssvensk. Det kan vara lika effektivt som ett läkemedel, säger specialistläkare Viveca Gyberg.

Fler tips för att sänka blodtrycket:

• Flytta

• Gå ner i vikt

• Minska saltintaget

• Var försiktig med lakrits

• Sluta röka

imageproxy.a2d.tv?source=https%3A%2F%2Ftvmedia.image service.eu north 1 prod.vmnd

Idag 09:08

Över 2 miljoner svenskar har högt blodtryck: “Det är bättre än medicin”

Streama Nyhetsmorgen på idag nyheter Play

Nyheter varvas med djupgående diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.

Jenny & Steffo


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen