JONAS BJÖRCK: Så här skulle ett avtal mellan Israel och Hizbollah kunna se ut
Både Israel och Hizbollah är krigströtta och behöver en vapenvila.
Men det är fortfarande oklart om det faktiskt kommer att tas bort – och hur det i så fall skulle se ut, skriver idag nyheter Nyheterns utrikesreporter Jonas Björck.
Vad tyder på att det kommer att bli en vapenvila?
Det har kommit mer och mer information den senaste veckan om att parterna är nära en överenskommelse. Det är i första hand den amerikanska tv-kanalen CNN som hävdar att anonyma israeliska regeringstjänstemän säger att den israeliska regeringens säkerhetskabinett kommer att hålla ett möte i frågan i morgon, tisdag.
Diplomater från USA och den libanesiska regeringen har varit mellanhänder i förhandlingarna mellan Hizbollah och den israeliska regeringen i flera veckor. Om det blir ett ja från den israeliska ledningen återstår det att se om de som styr Hizbollah kan tänka sig att gå med på en vapenvila.
En vapenvila som i så fall skulle gälla i sextio dagar till att börja med. Men det är otroligt svårt att säga om detta verkligen blir verklighet.
Varför finns det ett behov av vapenvila just nu?
Israel har trots allt slagit till och dödat stora delar av Hizbollahs ledarskap under hösten. Den mest påtagliga förlusten för den shiamuslimska gruppen är naturligtvis dödandet av dess högste ledare Hassan Nasrallah i ett israeliskt luftangrepp. Samtidigt pågår de israeliska flyganfallen mot huvudstaden Beirut och mål i södra Libanon. Minst 3 000 har hittills dödats i dessa attacker.
Israel utsätts också flera gånger i veckan för Hizbollahs beskjutning i form av robotar och drönare. Tiotusentals civila israeler har evakuerats från sina hem i norra Israel i nästan ett år nu. Båda sidor är naturligtvis medvetna om det pågående kriget och borde rimligen behöva upprätta en vapenvila i första hand.
Hur kan en vapenvila se ut? Kommer det att bli ett slut på striderna?
En vapenvila kan innebära att Israel drar sig tillbaka från södra Libanon och lovar att avsluta sina flygangrepp. Hizbollah skulle lova att dra sig tillbaka norr om floden Litani, som ligger cirka tre mil från gränsen mellan Israel och Libanon.
Sedan sägs det att säkerheten i det omtvistade området måste garanteras av den reguljära libanesiska armén med stöd av FN:s fredsbevarande styrka, UNIFIL, som har funnits sedan 1978. Om det skulle leda till ett tillfälligt slut på kriget, det är naturligtvis oerhört svårt att svara på med tanke på hur spänd situationen är i regionen.