När ovädret drog in över Sarek nationalpark i helgen var det flera vandrare som behövde hjälp att ta sig därifrån. Hur ska man tänka innan man ger sig ut på fjällvandring och vad ska man göra om en olycka är framme?
– Förberedelserna är väldigt viktiga, säger Rickard Svedjesten, ordförande för Svenska fjällräddarnas riksorganisation, i Nyhetsmorgon.
När Rickard Svedjesten pratar med sina kollegor i norra Lappland efter helgens omskrivna händelser pratar de om höga vattenflöden. Han understryker att det är viktigt att förstå hur stor Sarek nationalpark är.
Det handlar om 400 000 fotbollsplaner av väglöst land utan stigar eller stugor, så det är en utmanande fjällvandring i det här området, säger han.
Så, hur ska du tänka innan du ger dig ut på en vandring i bergen? Rickard Svedjesten är tydlig, det gäller att redan ha provat sin utrustning. Man ska helst vara två personer, och kunna både karta och kompass.
Man måste känna till området, och framför allt bestämma vart man ska åka, säger han.
Tänk på detta innan fjällvandringen
-
Testa utrustningen hemma
-
Lämna ett resemeddelande
-
Följ markerade stigar
-
Håll ett öga på väderprognosen
Källa: Riksfjällräddningsverket
Det är därför du ska ringa 112
Dessutom behöver du kolla hur mobiltäckningen i området ser ut. På vissa härbärgen finns hjälptelefoner, men inte på alla. Om du råkar illa ut kan du använda en sådan telefon för att komma i kontakt med polisen. Om du har täckning på din mobiltelefon är det nödnumret 112 du ska ringa.
Det är väldigt viktigt, det är polisen som ansvarar för fjällräddningen. Allt från att bryta en fotled till att gå vilse. Polisen är väldigt bra på det här, de har gjort det i 200 år, säger Svedjesten.
Streama Nyhetsmorgen på idag nyheter Play
Nyheter varvas med djupgående diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.