Så slätas ansiktets hårda linjer till sist ut – idag nyheter

379bd61f c84b 40f9 abbc ff03b5a8ae9e


Det här är en åsiktstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Sommar. Förväntningarna är ofta höga inför semestern. Nu ska här levas! Njut av! Var erfaren!

Och många av oss har säkert sett de hårda linjerna i ansiktet jämnas ut efter bara några dagars egen tid.

Tid, är det enda som verkligen betyder något.

Sommaren och dagar vi äger är här nu. Sommaren och dagar vi äger är här nu.

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Anders Wiklund/TT

I år har tiden också varit en politisk fråga. Arbetstidsförkortning har diskuterats. Det fungerar. Det visar också Kiruna kommuns 16-åriga arbetstidsförkortning för anställda inom äldreomsorgen under 90- och början av 00-talet. Det visar även Toyota i Mölndal. Där har de fortfarande kortare arbetstid, eftersom Moderaterna inte har tagit makten över Toyota. Som de gjorde i Kiruna.

Annons

Annons

Det enda som säger att arbetstidsförkortning inte fungerar är partier som Moderaterna.

Jag vet inte. Men jag litar faktiskt mer på Toyota, generellt, än Moderaterna.

Att förkorta arbetstiden är inte det problem högern vill att vi ska tro. Men även om partier som både Moderaterna och Kristdemokraterna pratar om att människor ska vara fria, att politikerna inte ska blanda sig i allt, åtminstone när det kommer till priset på mjölk och ost (i allra högsta grad en politisk fråga) eller hur familjer gör med föräldraledighet (i allra högsta grad en politisk fråga) vill man absolut vara med och bestämma arbetstiden. Och när högern får bestämma kommer vi att tortera oss själva till döds. Även när arbetet gör oss sjuka ska vi få vila. Nu är vi på väg tillbaka till regeringen Reinfeldts misslyckade förändringar av sjukförsäkringen, som ledde till att människor förutom att vara sjuka blev fattiga, och hamnade i dödsdans med Försäkringskassan.

Till slut föll de ur systemet helt.

En sorts exorcism, kan man säga, med Moderaterna som lathetsutdrivare.

Det som gör mig arg över högerpolitiken i Sverige är kanske inte i första hand orättvisorna. Fast det är onekligen hatiskt det också. Nej, det som får min ilska att koka är föraktet och fördomarna som finns i politiken som sjukförsäkringsbelackare. Utgångspunkten är att vi är lata. Att vi inte vill jobba. Att vi inte alls är sjuka när vi får cancer eller hela livet kraschar på grund av stress. Om vi ​​bara blir tillräckligt pressade kommer vår lathet att lämna våra kroppar. En sorts exorcism kan man säga med Moderaterna som lathetsutdrivare.

Annons

Men de sjuka blir inte friska för att de blir fattiga. De blir bara sjuka och fattiga. Människor som är funktionshindrade från födseln kommer inte plötsligt att bli fria från sina funktionsnedsättningar bara för att de berövas sin assistans. Det är som att ta bort någons rullstol och förvänta sig att de ska börja gå bara för att de inte har någon. I en lågkonjunktur kommer de arbetslösa inte ha lättare att hitta ett jobb som inte finns, bara för att de inte får a-kassa.

Annons

Allt detta är politik formad av privilegierade politiker. Trygg, kanske från födseln, född i privilegier de är blinda för. Eller började ta det för givet senare i livet.

Samtidigt prioriteras de som har det bra. Den som inte bryter ryggen i vården. Den som sitter vid en dator. Den som ärvt rikedom. Den som blivit rikare av fastigheter och ISK-sparande.

Att ha pengar och tur gör dig inte till en bättre människa. Men det är så högern verkar se på de rika. Som lite bättre människor, värda sina privilegier.

Det är så rikedom ärvs i Sverige. Så vi lär oss att de rika är rika för att de jobbar hårt, räknar rätt och sparar smart. Och de fattiga är fattiga för att de vill vara fattiga. Arbetar inte tillräckligt hårt. Att inte vilja vara en del av det svenska samhället.

De enda som regeringen verkligen kompenserar för inflationen är därför också de som har högst inkomster. Som fick sänkt skatt den 1 januari 2023. Till exempel för någon med en månadslön på 60 000 kr innebar det 1 400 kr mer i plånboken varje månad.

Men nu är de här igen. Dagarna vi äger. För många blir ekonomin stram. Föräldrar med små marginaler kommer att känna ekonomisk stress och känna skuld för att de inte kan erbjuda sina barn några resor eller större utsvävningar. Har inte det. Många av oss är uppvuxna i familjer med tuff ekonomi som med glädje ser tillbaka på sommarlovet. Kom ihåg de vuxna och tiden vi hade med dem. En bra barndom handlar inte om att ha massor av dyra prylar och kläder eller att åka på resor. Det är att bli älskad.

Annons

Var snäll mot dig själv. Dina barn som får hänga runt kvarteret hemma kanske faktiskt har en bättre sommar än barnen i familjen som tillbringar sommaren i huset i Frankrike. Det finns tillräckligt med barndomsskildringar av privilegierade vuxna för att veta att det bakom fina fasader kan vara mycket tomhet.

Den är i alla fall här nu. Oavsett om vi är rika eller fattiga, arbetar inom vården eller är vd.

Tiden vi äger.

Min började idag. Under de kommande veckorna kommer du därför istället att träffa Peter Gustavsson här på ledarsidan. Han har tidigare arbetat som vikarie på idag nyheter, men även bland annat Aftonbladet. Läs honom. Jag ska göra det.

Det gör dig lite klokare.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen