Så slutar du falla för fel person: ”Man måste öva”

6677d5ece4b03df516f740ec 1719131148882?location=main&w=1200&resize=1200,0&ssl=1


I sommar dejtar kanske många singlar för att hitta kärleken.
Men hur vet du skillnaden mellan attraktion och sann kärlek?
– Attraktion är något som uppstår snabbt och man får en ytlig relation till någon, medan kärlek är något som fördjupas, säger Kalle Norwald, psykoterapeut och sexolog i Nyhetsmorgon.

Enkelt uttryckt är attraktion något som ofta handlar om sexualitet, medan kärlek är något man också kan känna för vänner och familj. Man kan bli kär utan attraktion, men för många behövs båda för ett bestående förhållande.

– Attraktion är jättebra för olika människor, men jag tror absolut att attraktion är något som kan växa, men då måste det finnas någon nypa attraktion från början eller nyfikenhet, annars blir det väldigt svårt.

Kan utöva attraktion

Många kan känna att de ständigt attraheras av “fel” personer. Hur bryter du det mönstret?

– Gör det på ett annat sätt, det kan låta väldigt enkelt att säga, men du trampar en väg du redan trampat och hamnar i samma relationsmönster gång på gång.

Är det möjligt att kontrollera attraktionen?

– Ja, nej och kanske. Det kan vara på många olika sätt, men attraktion är lite av en känsla man måste träna för att göra den starkare, precis som på gymmet.

Att utmana sig själv och prova nya saker är ett sätt att bredda sin repertoar.

– En klassiker är att man faller för en “bad guy” eller “bad girl” gång på gång. Det är ofta spänningen som dessa typer av människor ger dig som ger en kontraproduktiv trygghet snarare än något annat.

Attraheras motsatser till varandra?

Är det bättre att vara likadan eller annorlunda i ett förhållande?

– Vi behöver lite av båda. Likheterna i en relation behövs för att skapa trygghet och bygga ett liv man vill stanna i. Men vi behöver olikheterna för att skapa dynamiken, erotiken, attraktionen att få lite spänning i livet.

Om man är för lika kan man hamna i ett tråkigt hjulspår, samtidigt som för många olikheter kan skapa mycket konflikter. När konflikter spårar ur har han ett tips.

– Jag har rekommenderat många av mina par att om ni märker att känslorna tar över, använd olika typer av stoppord. Av någon anledning använder de ofta frukt, som “päron” till exempel. Då vet de att nu måste vi gå ifrån varandra och ta en paus innan vi kan komma tillbaka.

imageproxy.a2d.tv?source=https%3A%2F%2Ftvmedia.image service.eu north 1 prod.vmnd

Idag 10:06

Streama Nyhetsmorgen på idag nyheter Play

Nyheter varvas med djupgående diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.

Jenny & Steffo


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen