Sedan flera decennier har tågbolagen följt ett dynamiskt prissättningssystem, som styrs av utbud och efterfrågan på biljetter.
– Förr styrdes priserna av hur många kilometer resan var, men i slutet av 80-talet förändrades det, säger Per J Andersson, journalist på resetidningen Vagabond och expert i ämnet.
Resorna är billigast när biljetterna är nysläppta och tågplatserna är tomma. De blir dyrare i takt med att biljetterna är uppbokade, förklarar han.
– Det spelar ingen roll om man är inne och söker flera gånger efter en resa, det är efterfrågan på resor som styr priset, säger Peter Kraméus, presskommunikatör på SJ.
Han rekommenderar att man bokar biljetter minst två veckor innan resan, eftersom det är då priserna börjar stiga snabbare.
Ju fler som vill åka en viss dag och tid, desto högre priser för den avgången, säger Maria Hofberg, kommersiell chef på VR Snabbtåg, som går mellan Stockholm och Göteborg.
– Vill man resa i dagarna före jul, då många andra sannolikt åker, behöver man boka biljetterna så tidigt som möjligt, säger hon och fortsätter:
– Kan man istället åka på en tid som känns lite obekväm eller en dag som inte många reser på, kan man hitta väldigt bra priser redan strax före avgång.
Veckodagar som är bra att komma ihåg om du letar efter billiga biljetter är tisdagar, onsdagar och lördagar.
Hos VR är den absolut billigaste dagen på tisdagar kring lunch och tidig eftermiddag, säger Maria Hofberg.
– Då kan man väldigt ofta göra bra snitt oavsett hur nära man vill boka, säger hon.
Samtidigt bör fredagar och söndagar undvikas om du vill komma billigt undan.
– Sedan kan det bli en stor kongress i Stockholm eller en bokmässa i Göteborg och då går priserna upp oavsett vilken tid på veckan det är, säger Per J Andersson.
Han säger att priserna på de tidigaste morgontågen, tåg som går mitt på dagen och sent på natten brukar vara billigare.
Biljetterna bör bokas direkt på tågoperatörernas hemsidor och mobilappar, och inte från resebyråer, anser han. Till skillnad från flygbiljetter, som ofta är billigare hos resebyråer, är tågbiljetter dyrare hos dem.
– De får inte billigare tågbiljetter av tågbolagen, men de får samma pris som du och då betalar de för tjänsten de bokar, säger han.
Maria Hofberg slår ändå ett slag för Tågbokningen där alla tågoperatörernas biljetter finns att köpa.
– Vi säljer inte SJ:s biljetter och SJ säljer inte våra, så vill du ha en bra jämförelse är Tågbokningen bra.
Men hur mycket kan du spara genom att följa dessa tips? Det korta svaret är mycket.
– Om du tar ett flyg på måndag morgon från Göteborg till Stockholm som har varit till försäljning i fyra månader kan den första som köpte en biljett ha fått den för kanske 225-275 kronor, säger Peter Kraméus på SJ.
Den sista biljetten som säljs dagen innan avgång kan gå på upp till 1 000 kronor, säger han.
Vill du ta snabbtåget mellan Göteborg och Stockholm den kommande helgen kan det kosta över tusen eftersom det är så kort, enligt Maria Hofberg på VR.
– Men tar man den tidigaste avgången till exempel fredag morgon kan det bli 700 kronor billigare än om man skulle åka på eftermiddagen, säger hon.
Fakta.Tipsen i korthet
● Boka biljetter tidigt. Medlemmar i SJ:s kundklubb får mejl när biljetterna släpps och kan därför knåpa de första biljetterna.
● Res på vardagar och tider då inte många andra gör det.
● Leta efter rabatter på tågresor. Fack och organisationer kan ha det. Om du är student, pensionär eller upp till 25 år kan du få sista minuten-biljetter från SJ som släpps 24 timmar före avgång.
Bonustips: Om du ska resa inom Europa kan ett interrailkort vara ett säkert alternativ då priset är statiskt. Fyra resdagar inom en månad är minsta insättning och då kostar kortet cirka 3 500 kronor för en vuxen. Det kan bli billigare även om man bara åker ner till München och tillbaka, säger Per J Andersson.