Så tar du snyggaste semesterbilderna med mobilen

667bbf3de4b007b499c68076 1719386750919?location=main&w=1200&resize=1200,0&ssl=1


Vilken typ av videor har du egentligen på din telefon? Josefina Sahlin har tittat in i sina vänners mobiltelefoner, och har märkt att de flesta tar upp telefonen för att filma när något händer i stunden. Ofta har den som filmar inte haft en direkt tanke förut.

Vi måste bli mer medvetna om hur vi filmar, säger Josefina Sahlin.

Sommar och semester är ofta synonymt med vatten och strand. När det kommer till att fotografera och filma i sådana miljöer är det första Josefina tänker på att få med vattnet i bild, och komma nära vattnet.

Stanna inte på filten och filma därifrån. Gå till vattnet, säger hon.

Här är mobilkameran ett bra verktyg för att komma nära. Om du filmar med telefonen i porträttläge tipsar Josefina om att du kan vända den upp och ner, för att verkligen komma nära vattenytan. Då får tittaren verkligen känslan av att vara vid vattnet.

Hur du skyddar din telefon

Med detta följer förstås risker, inte minst för den som är av den famlande typen. Är du rädd för att telefonen ska dras ner i sjön är Josefinas bästa tips att investera i en vattentät väska. Du kan lägga din mobil i den och hänga den runt halsen eller handleden när du badar. Om du ser till att plasten är riktigt tät så påverkas inte heller bildkvaliteten.

Några droppar vatten kan fastna, men du kan skaka av dem, säger Josefina.

Josefina understryker också att det är viktigt att tänka på hur man håller telefonen när man fotograferar och filmar. Om bilderna ska läggas ut på sociala medier väljer hon porträttläge och håller telefonen vertikalt. Om materialet ska användas för att dokumentera och spara väljer hon liggande läge och håller telefonen horisontellt.

Om jag vill visa det på min datorskärm eller tv så utnyttjar jag hela ytan mycket bättre om jag har filmat med telefonen i liggande läge, säger Josefina.

Från vattnet till stranden

När det kommer till att leka på stranden, gräva i sanden eller fika tipsar Josefina om att filma flera olika videos – inte bara en. Om du ska filma barn, huka dig ner i nivå med barnet som leker på stranden. Då känns det som att man verkligen är där.

Josefina tipsar även om filmning uppifrån. Dels för att det blir en rolig vinkel, dels för att man slipper de många intrycken som fås på stranden – som färgglada hinkar, bollar, och massor av andra badgäster.

Genom att filma direkt från ovan fångar du din egen lilla strandbubbla, säger hon.

Hon betonar också att man ska ta tillfället i akt och ta vara på telefonkamerans många funktioner. Josefina brukar använda accelererat läge i kameraappen, eller timelapse som det heter på vissa telefoner, när hon ska filma något som tar lite längre tid. Till exempel packning inför en strandtur.

Det kan vara kul att fånga hela bad- och strandlivet redan när man packar. Då kör jag i accelererat läge, säger hon.

Dags för redigering

När du har kommit hem från dagens äventyr är det dags att redigera och sätta ihop dina klipp till en sammanhållen video. Josefina råder att lägga klippen i kronologisk ordning och börja med det accelererade klippet från förpackningen.

När hon väljer nästa klipp fokuserar hon på variation.

Om jag har tre filmer på hela familjen som sitter vid strandfilten så lägger jag dem inte efter varandra. Det finns ingen bra variation när det ena klippet inte ger mer information än det andra, säger hon.

Det finns en mängd olika appar att ladda ner till din telefon för den som är intresserad av att redigera direkt på den – annars kan du använda din dator.

Som jag gillar. Då kan jag pyssla lite mer, säger Josefina.

imageproxy.a2d.tv?source=https%3A%2F%2Ftvmedia.image service.eu north 1 prod.vmnd

Idag 09:19

Så filmar du de bästa simbilderna med din mobiltelefon

Streama Nyhetsmorgen på idag nyheter Play

Nyheter varvas med djupgående diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.

Jenny & Steffo


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen