Så undviker du att få hem vägglöss och kackerlackor

be51bb4e 2900 4f22 ae51 6ccfc6944aa2


Många människors värsta semestermardröm är att komma hem med en resväska full av vägglöss. Den fruktade lusarten livnär sig på människor och suger blod från oss medan vi sover – och går inte att bli av med utan professionell hjälp. Risken är också större under sommaren då fler är i rörelse och sover i hotellsängar på kort tid.
Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert på företaget Anticimex, säger att det finns enkla kontroller man kan göra när man kommer till en ny sovplats för att identifiera löss och minska risken att ta hem dem.
– Det viktigaste är att ta reda på hur en vägglöss ser ut. Om man inte vet det är det såklart svårt att kolla ett hotellrum. Så du kan börja med att googla bilder på hur de ser ut i alla möjliga stadier – från ägg till fullvuxna löss.

Thomas Persson Vinnersten är skadedjursexpert på Anticimex.

Foto: Anticimex

Den andra saken att göra att göra är att lära sig känna igen spåren efter vägglössen, säger Thomas Persson Vinnersten. Han liknar lusspillning med svarta bläckstrimmor, som kan synas på sängramen eller madrassen.
– Vi brukar säga att 70-80 procent av vägglössen finns i och runt sängen, så det är där man ska leta. Men det är inte så att man kan lyfta på locket och se dem springa runt på lakanet. Det finns skarvar och sprickor undertill, i sängstommen. Jag brukar börja i huvudändan och lyfta på lakanet och titta på madrasssömmen, och sedan sängstommen.
För att minimera risken för att eventuella vägglöss av misstag hamnar i resväskan bör du hålla väskorna stängda och förvaras en bit från sängen.
– Den som fortfarande är orolig vid hemkomsten kan också gå igenom och bagage utanför och lägga kläderna i tvättbara påsar och genast tvätta i 60 grader.

Vittnesmål cirkulerade förra året på sociala medier om hur vägglöss kröp på tunnelbanesäten och i biografier i Paris och London, medan både franska och brittiska städföretag slog larm om att de har mer att göra än någonsin. Men enligt Thomas Persson Vinnersten finns det inga speciella delar av världen där man ska vara mer försiktig än andra.
– Vägglöss sprids tyvärr i alla länder. Det finns lite olika arter, men de beter sig ungefär likadant. Under högsäsong på semesterorter kan man definitivt säga att risken är lite högre, men man kan inte peka på specifika länder.

Kackerlackorna kan till exempel komma hem i en låda.

Foto: TT

Ännu ett skadedjur det riskerar att resa med oss ​​i våra resväskor och etablera sig i våra inomhusmiljöer är kackerlackor. Kackerlackorna dras till mörkret och kan till exempel ligga och vänta i en kartong eller i en soppåse.
– Med lite tur kan man ta hem den, kanske i husbilen. Och då kan en kackerlacka ge upphov till många. Den kan lägga ägg och så har man 30-40 kackerlackor som i sin tur kan para sig med varandra och slå sig ner i köksregionerna.
För att minimera den risken är det viktigt att städa, vara uppmärksam och helst inte ta med sig något skräp hem.
– Kackerlackor är så stora att de syns. Så om du har haft kackerlackor under din semester bör du vara väldigt försiktig och noga kolla vad du tar med dig hem, säger Persson Vinnersten.

Sammanfattningsvis säger han att det viktigaste, både vad gäller kackerlackor och vägglöss, är att ha en grundläggande kunskap om djuren.
– Kolla in hur djuren ser ut, lever och beter sig. Då kan du själv anpassa ditt beteende för att minimera risken att drabbas.

Fakta.Antal rengöringar mot vägglöss och kackerlackor utförda av Anticimex

Vägglöss:

2019: 17 920

2020: 13 463

2021: 12 630

2022: 10,468

2023: 10 008

2024 (till och med slutet av maj): 3 297

Kackerlackor:

2019: 3 906

2020: Statistik saknas på grund av systemfel

2021: 3 549

2022: 2,413

2023: 2,134

2024 (till slutet av maj): 662

Källa: Anticimex


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen