Sporten i Sverige kommer från några tuffa år. Coronaviruset förhindrade till stor del, om än lite olika från sport till sport, träning, matcher och turneringar runt om i landet.
Men sedan dess pekar siffror från Norges idrottsförbund på förbättring på många områden.
– Idrotten som helhet på barn- och ungdomssidan verkar ha återhämtat sig och klarat sig hyfsat efter pandemin, konstaterar förbundets verksamhetskontrollant Peter Eriksson och fortsätter:
– Nu ser vi framför allt hur några av de större, klassiska sporterna går starkt. Inte minst fotboll.

Det så kallade LOK-stödet – lokalt aktivitetsstöd – är statligt stöd till ungdomsidrotten som delas ut till landets idrottsföreningar. Stödet baseras på antal deltagare och antal utbildningstillfällen för unga i åldern 7–25 år.
Cirka 59,7 miljoner deltagandetillfällen rapporterades till Riksidrottsförbundet 2023, jämfört med 58,1 miljoner 2019. Siffran kan ses som en indikator på ungas aktivitetsnivå men också på olika idrotters välmående.

Fakta.LOK-stöd

Lokalt aktivitetsstöd (LOK-stöd) är ett statligt stöd som Riksidrottsförbundet delar ut till föreningars barn- och ungdomsverksamhet. Föreningarna ska själva var sjätte månad ansöka om stödet som baseras på antalet aktiviteter, ledare och deltagare.

Källa: Riksidrottsförbundet.

– När det kommer till de övergripande trenderna, och framför allt inom de stora idrotterna, är det en väldigt bra indikation på hur mycket barn- och ungdomsverksamhet som bedrivs i Sverige, säger Peter Eriksson.
Det har Riksidrottsförbundet frågat de senaste siffrorna för 2019, alltså före pandemins utbrott i Sverige. Resultaten visar att några av de stora sporterna nu växer ordentligt, som fotboll och basket. Gymnastik, ishockey och handboll visar också positiva trender jämfört med 2019.
Det ser dock värre ut för en rad andra stora sporter: Friidrott, kampsport, ridsport, simning och innebandy.

Ser Norges idrottsförbund med oro på denna utveckling, eller finns det en grundläggande optimism om att vi är på rätt väg efter pandemin?
– Jag skulle inte säga att det finns någon oro för idrotten totalt sett, säger Peter Eriksson.
– Men det här blir också lite fånigt. Vi är en och samma idrottsfamilj, samtidigt som föreningarna och idrottarna på sätt och vis är konkurrenter. De tävlar om barn och ungas fritid.
– Grunden från Riksidrottsförbundet är att vi självklart vill att så många barn och unga som idrottar som möjligt. Vilken sport de väljer spelar i princip mindre roll. Det viktiga är att det finns rätt utbud, så att du kan hitta dess sport.

Fakta.Riksidrottsförbundet

Riksidrottsförbundet har 72 medlemsföreningar (specialidrottsföreningar, SF) som tillsammans har cirka 19 000 idrottsföreningar. Totalt samlar idrottsrörelsen runt 3,3 miljoner medlemmar. Riksidrottsförbundet har i sin tur 19 distrikt som arbetar för att stödja idrottsföreningar runt om i landet.

Källa: Riksidrottsförbundet.

Samtidigt säger Peter Eriksson att Riksidrottsförbundet inte har några “tydliga svar” på varför vissa sporter inte verkar ha återhämtat sig efter pandemin, medan andra verkar ha lyckats betydligt bättre.
– Det finns säkert flera förklaringar, men vi har ingen given analys på varför.
– Om det är så att vissa idrotter verkligen gjorde jobbet på ett väldigt bra sätt under pandemin och såg till att föreningarna fick med sig på ett bra sätt när restriktionerna hävdes eller om det ligger andra saker bakom siffrorna.

Någon kanske tänker om det fortsatta bortfallet av vissa idrotter handlar om ett minskat intresse hos de unga utövarna, eller om det i vissa fall kan vara så att det finns ett intresse – men inga föreningar.
– Antalet föreningar som rapporterar verksamhet minskade något under pandemin, konstaterar Peter Eriksson.
– Men nu är vi uppe i ungefär lika många föreningar igen. Möjligen lite lägre, men inte i någon större utsträckning. Så det är inte så att många föreningar har försvunnit.

Peter Eriksson, verksamhetsansvarig på Riksidrottsförbundet.

Han fortsätter:
– Vår allmänna bedömning är snarare att ganska många idrotter under pandemin tappade en form av ungdomsgeneration på olika sätt, och att de sedan misslyckats med att kompensera detta genom att rekrytera barn i motsvarande utsträckning.
– Samtidigt ser vi att ett hyfsat antal av de stora idrotterna klarade sig ganska bra. Om det då är ett tecken i tiden, att vissa sporter är mer attraktiva för barn och unga, eller om vissa sporter är bättre på att marknadsföra sig mot barn och unga – det är svårt att säga.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa