L ett av partierna som vill se en åldersgräns införd • De partier som är emot: “En falsk säkerhet”
Australien blev i går först i världen med att rösta igenom en åldersgräns på 16 år för sociala medier.
I Sverige är Liberalerna ett av de riksdagspartier som också vill begränsa barn och ungas tillgång till sociala medier.
– Sociala medieföretagens affärsidé bygger på att barn blir beroende, säger Lotta Edholm (L), utbildningsminister och riksdagsledamot, i Nyhetsmorgon.
Allt fler länder överväger att förbjuda sociala medier för barn och unga. Sist på tur är Australien, där parlamentet i går var först i världen med att rösta igenom en åldersgräns på 16 år för att skapa eller ha konton på plattformar som TikTok, Instagram och Facebook.
I Sverige föreslår Liberalerna en skärpt lagstiftning med en åldersgräns på 15 år för den som vill starta till exempel ett eget TikTok-konto. Utbildningsminister Lotta Edholm (L) förespråkar Norges modell, där föräldrar ska godkänna att barn ska få konton på sociala medier. Dessutom vill hon att mobiltelefoner ska förbjudas i skolan.
– Barn och unga spenderar alldeles för mycket tid framför skärmar. En normal 14-åring i Sverige sitter framför en skärm sex och en halv timme om dagen utanför skoltid. Det är ett heltidsjobb för dem att sitta framför sin skärm. Det får enorma konsekvenser för psykisk och fysisk ohälsa, säger Lotta Edholm (L) i Nyhetsmorgon.
Dagens åldersgräns för de flesta sociala medier är 13 i enlighet med EU:s dataskyddsförordning, men det är inget som följs idag.
– Föräldrar måste ta ett större ansvar än vad de gör i dag. Men det kan de inte, för de åldersgränser som faktiskt finns är inte ens försökt följas.
Argumenten mot ett förbud
Liten ström har rapporterat att L, KD, S och SD är positiva till att införa en lag med åldersgräns för sociala medier. De övriga partierna M, C, V och MP håller dock inte med om att det behövs lagstiftning.
Riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen, Centerns talesperson i digitaliseringsfrågor, håller med om problemen med skärmar och sociala medier. Men inte om hur det ska lösas. Han lyfter fram att Australien och Norge har svårt att faktiskt genomföra ett förbud i praktiken.
– Vi vill inte ha ett team som låtsas lösa problemet, utan istället göra saker som faktiskt löser problemet. Genom att hjälpa föräldrar att få de verktyg som behövs för att ta emot samtalen och lära sig att begränsa användningen av telefoner. I Norge är 90 procent av 12-åringarna fortfarande på sociala medier, även om det finns en lag som säger att de inte får vara under 13 år, säger han och tillägger:
– Det är att lura föräldrar till en falsk trygghet.
Streama Nyhetsmorgen på idag nyheter Play
Nyheter varvas med djupgående diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.