För de allra flesta är en akademisk utbildning ekonomiskt lönsam, men inte för alla.
Fackförbundet Saco har räknat ut levnadslönen – alltså vad du tjänar under en livstid, inklusive faktorer som studielån och pension – för 35 olika akademiska kurser. De har då jämförts med levnadslönen för en person som började jobba direkt efter gymnasiet.
Resultatet? Nästan en tredjedel av utbildningarna som Saco undersökt lönar sig inte ekonomiskt.
En av de utbildningar som ger minst lön är förskollärare. Det ger en nio procent lägre levnadslön jämfört med att börja arbeta direkt efter gymnasiet.
Det var något som överraskade den utbildade förskolläraren Maria Thilander, 33, i Malmö.
– Jag visste att jag inte skulle bli särskilt rik, det var inte därför jag valde yrket. Men jag var inte medveten om att det var så illa, säger hon.
Den genomsnittliga lönsamhet för en akademisk utbildning är nio procent större än för den som börjar arbeta direkt efter gymnasiet – och den som har en akademisk utbildning når lönsamhet i genomsnitt vid 36 års ålder.
Motsvarande siffra för läkarexaminerade är 32 år och för ämneslärarexaminerade 63 år. Men för förskolläraren blir utbildningen aldrig lönsam.
– Det är som att yrket jag har valt att utbilda mig till inte är värt någonting, säger Maria Thilander.
Hon anser att bristen om lönsamhet kan avskräcka människor från att söka den tre och ett halvt år långa utbildningen.
– Risken är att vi inte kommer att ha utbildad personal på sikt. Vi är redan för få förskollärare i förskolan. Det kan påverka kvaliteten och i sin tur barnets förutsättningar i grundskolan, säger hon.
Det finns flera anledningar till resultatet i rapporten, säger Göran Arrius, ordförande i Saco.
– Många av våra yrken har högre lön i dag, men våra medlemmar har normalt studerat i flera år, skuldsatt sig och inte tjänat något under tiden, så kalkylen blir lite annorlunda, säger han.
I sällskap med förskoleutbildning det finns bibliotekarie-, arbetsterapeut- och tandhygienistutbildningen. Ingen av dessa kurser lönar sig, visar rapporten.
Göran Arrius beskriver resultatet som ett jämställdhetsproblem.
– Det blir så tydligt att det är kvinnodominerade yrken inom offentlig sektor som har negativ avkastning på sin akademiska utbildning, säger han.
Bland utbildningarna med mest lönsamhet finns istället läkare, ekonomer och jurister.
Fakta.Lönenivå 2023.
● Förskollärare: 34 600 kronor
● Bibliotekarie och arkivarie: 36 100 kronor
● Tandhygienist: 38 500 kronor
● Grundskollärare: 39 000 kronor
● Affärs- och företagsjurister: 66 500 kronor
● Specialistläkare: 92 200 kronor
Källa: SCB:s lönestatistik.
Även om Maria Thilander tror inte att denna kunskap hade fått henne att välja en annan utbildning, det finns en oro för framtiden.
– Det är vad man hör i personalrummet, oro för pensionen man kommer att ha på grund av sitt yrkesval. Det är ett fysiskt krävande jobb och man orkar inte jobba hur länge som helst, säger hon.
Fakta.Om undersökningen.
Livstidslöner inkluderar olika typer av arbetsrelaterade inkomster som räknas ihop över en livstid, såsom studiemedel, löner och pensioner. De tar även hänsyn till inkomstbortfall under studietiden, arbetslöshet och inkomstskatt.
Dessa levnadslöner jämförs med motsvarande beräkningar för personer som
började arbeta direkt efter avslutade gymnasiestudier. På så sätt är det möjligt att
beräkna den privatekonomiska lönsamheten av att studera a
högre utbildning.
Källa: Saco