Sameby i Västerbotten upplever sig förföljda av polisen

23 samef rf ljd sajt


Det var den första björnjaktsmorgonen, för några år sedan, när en bil närmade sig några renskötare. En uniformerad polis klev ur bilen och bad att få se vapen och körkort. Det berättar en anonym renskötare.

– När polisen kommer fram till mig visar han en bild som han har på sin mobiltelefon, och säger ‘visst är det här du?’. Jag tyckte det kändes väldigt obehagligt. Varför hade han en bild på mig?

Renskötaren har valt att vara anonym eftersom han är rädd att vittnesmålet ska leda till repressalier och nu har Svenska Samernas Riksförbund (SSR) valt att agera. I ett brev kräver de svar från polisen på varför renskötarna i Malå har satts under bevakning.

– Den här typen av agerande, när man inte berättar om syftet, riskerar att spä på den polarisering som redan finns i samhället. Det finns också en ökad risk att hot och hat mot samer ökar, säger Jenny Wiik Karlsson, förbundsjurist på SSR.

Misstänkt tjuvjakt

Polisens förklaring till deras ökade närvaro är att rovdjuren har minskat i området, vilket kan tyda på tjuvjakt. Men tjuvjakten behöver inte kopplas till renskötarna.

– Det finns starka internationella krafter i det här också. Folk betalar stora summor för att komma fram och identifiera björnen och liknande, säger Lars Westermark, lokalpolisområdeschef i Skellefteå.

Att Malå skulle drabbas särskilt av jaktbrott går inte att utläsa av befintlig brottsstatistik. I elva närliggande inlandskommuner har det kommit 97 anmälningar om jaktbrott de senaste fem åren, men endast tre av dessa gäller Malå kommun.

– Vi gör inte skillnad på medborgare inför lagen utan vi gör de kontroller vi anser nödvändiga, säger Lars Westermark, men vill inte gå in på exakt hur polisen arbetar operativt

“Häxjakt”

SSR menar att renskötarna har satts i fokus och pekar på flera incidenter de senaste åren. Bland annat har poliser vistats utanför en renskötselanläggning sent på natten, drönare och polishelikoptrar har varit i området under skyddsjakt och polisen har setts lysa med en ficklampa i en renskötares bil.

Sammantaget har detta skapat en känsla av riktad övervakning och ökad otrygghet bland renskötarna.

– Det känns som att det bedrivs en häxjakt mot oss. Polisen skriver på sociala medier att de jagar tjuvjägare och det är bara vi som vistas på vissa platser här uppe. Man blir ledsen, säger den anonyme renskötaren.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen