En stark landsbygd bidrar till att samhället blir mer motståndskraftigt och hållbart. Genom att erbjuda olika försörjningsmöjligheter och närproducerad mat minskar beroendet av externa resurser. Dessutom avlastar landsbygden städerna genom att sprida befolkningen och använda naturresurser på ett balanserat sätt.
Trots dessa fördelar kan det vara svårt att motivera skolornas existens om skolbudgeten räcker till eller antalet elever sjunker. Nedläggning kan tyckas vara den enda lösningen om man bara ser på kortsiktiga perspektiv.
Men denna fråga är en del av en större diskussion om Sandvikens framtid. Om kommunen ska kunna växa hållbart och vara attraktiv för både nuvarande och framtida invånare måste hela kommunen inklusive landsbygden prioriteras. Kommuner som satsar på landsbygden kan ofta se en ökning av antalet invånare. Genom att förbättra infrastruktur, service och möjligheter att bo och göra affärer kan landsbygden göras mer attraktiv för både befintliga invånare och nyanlända.
För att detta ska bli verklighet krävs politisk vilja och prioriteringar på högre nivå. Kommunfullmäktige ska ta ställning till om de är beredda att satsa på landsbygden genom att omfördela resurser eller söka extra medel från staten. Regeringen spelar också en avgörande roll. Trots inflationens inverkan på kommunernas ekonomi har regeringen inte prioriterat ett tillräckligt stöd till kommunerna. Det är dock upp till oss i Sandviken att visa att vi är villiga att satsa på våra mindre orter.
Har vi råd att göra dessa investeringar? Har vi råd att låta bli? Låt oss därför undersöka möjligheterna att upprätthålla servicen på landsbygden och fortsätta att stärka hela Sandvikens kommun.
Miljöpartiet i Sandvikens kommun
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.