SD-reaktionen på attacken – kritiken mot Mathias Wåg | Sverige

original


På onsdagen anordnade Vänsterpartiet och Miljöpartiet ett möte med tidningen Expo i Gubbängen i södra Stockholm. De skulle föreläsa om antifascism och efteråt var det panelsamtal.

Men innan mötet kunde börja stormades lokalen av en grupp maskerade personer som kastade rökbomber, slogs och sprejade defensiv spray mot besökare och deltagare. Senare, när personerna gick, spelades mötet in med polisövervakning.

Expo beskriver gärningsmännen som nazister med hänvisning till bedömningen av personer som var där. De ansåg att “kläderna och beteendet var förenliga med nazisternas beteende”, enligt Expos vd Daniel Poohl.

Polisens specialgrupp mot “kriminalitet som hotar demokratin” utreder fallet. Ingen är gripen.

Ett brett politiskt fördömande

Attacken har blivit allmänt fördömd politiskt. Statsminister Ulf Kristersson har kallat det ett “angrepp på hela vår demokrati” och S-ledaren Magdalena Andersson har uttalat att “antidemokratiska krafter aldrig kan accepteras”. V-ledaren Nooshi Dadgostar har vidare krävt att Kristersson ska samla alla partiledare, myndigheter och berörda ministrar om det inträffade.

Även SD-ledaren Jimmie Åkesson har fördömt attacken. I ett inlägg på X tar han också upp de politiska attacker hans egna partikollegor har utsatts för.

Han blev till exempel själv attackerad med en tårta vid en boksignering 2013. Några år senare, 2022, utsattes SD:s lokaler i Luleå för en brandattack och förra året attackerades flera SD-ledare med öl och spottar vid en nattklubb i Göteborg.

“Jag och många andra i mitt parti har direkt erfarenhet av politisk förföljelse, hot och våld. Sådant måste bekämpas och tryckas tillbaka med kraft, oavsett om det är vänster- eller högerextremism eller religiöst motiverad politisk fanatism.” skriver Åkesson i sitt inlägg.

DETTA HAR HÄNT

• Maskerade personer attackerade Vänsterpartiets och Miljöpartiets möte, där stiftelsen Expo skulle hålla föredrag om fascism, i Gubbängen i södra Stockholm.

• Folket slogs och kastade rökbomber.

Foundation Expo rapporterade att nazister låg bakom attacken, men ingen specifik grupp har identifierats.

• Tre skadade personer har förts till sjukhus.

• Polisen utreder framkallande av fara för andra och störande av allmän ordning.

• Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar uppmanar till enighet mot högerextremism efter attacken. Statsminister Ulf Kristersson har också fördömt attacken.


Punktlistan har tagits fram med hjälp av Ai men har granskats av idag nyheters redaktör.

SD-profilerna fokuserar på de utsatta

SD-ledaren Mattias Karlsson uttrycker samma sak, men fokuserar samtidigt på en av de utsatta i rummet: Journalisten och aktivisten Mathias Wåg.

Under 1990-talet var han medlem i den extremvänsterorienterade, våldsstödjande gruppen Antifascist Aktion, Afa.

“Nazism är äckligt. Det finns aldrig några ursäkter för politiskt våld och alla som ägnar sig åt eller aktivt stödjer våld som politisk metod bör betraktas och behandlas som fiender till staten och demokratin.” inleder riksdagsledamoten Mattias Karlsson i ett långt inlägg på X.

SD-profilen kallar då Mathias Wåg för en före detta “terroristledare” och pekar på bakgrunden i Afa.

Gruppen har legat bakom flera våldsamma attacker mot politiker inom högern, både internationellt och i Sverige. Av Säkerhetspolisen, Säpo, ses den som en av de ledande organisationerna inom den autonoma miljön, vilket utgör ett hot mot den demokratiska staten och individers fri- och rättigheter.

Mathias Wåg lämnade dock Afa på 2000-talet och har tagit avstånd från våld i mer än tio år.

“I sammanhanget kan jag dock inte undgå att ställa mig frågan om Mathias Wåg själv tagit avstånd från våld och alla organisationer som använder politiskt våld som metod idag?” skriver Mattias Karlsson i sitt inlägg.

Även Mats Dagerlind, utgivareansvarig för SD-politikern Kent Ekeroths sajt Samnytt, tidigare Avpixlat, har tagit upp Wåg och Afa. I ett X-inlägg hävdar han att attacken verkar iscensatt – att det “luktar av falsk flagg-operation en lång väg”. Han skriver också:

“Förlåt om jag inte gråter om Mathias får smaka på sin egen medicin.”

Mathias Wåg: “En retorik som finns i extremhögern”

I attacken i Gubbängen i helgen blev Mathias Wåg slagen, fälld och sparkad. Efteråt har han blivit uppslukad av konspirationsteorier om honom och attacken.

– Det är väldigt vägledande. De framställer mig som förkastlig och att jag därför på något sätt förtjänar detta. Det är en retorik som finns i extremhögern, säger han.

– Jag har en bakgrund som antifascistisk aktivist, men det var tjugo år sedan.

Han nämner att han på 1990-talet dömdes till böter för trafikspärr och senare för att ha kommit in på Dagens Nyheters kontor och delat ut flygblad.

– Det var en jävligt dum sak att göra. Vi hade mycket skit då. Men det var 1994. Det var väldigt länge sedan. Jag var 23 år då och jag är 53 år nu.

Mathias Wåg menar att fokus på hans person är ett sätt för högern att flytta fokus i diskussionen efter attacken. Han menar också att det är konstigt att Sverigedemokraterna målar upp honom som de gör – samtidigt som han har intervjuats till partiets kommande vitbok om hans historia.

– Ena stunden är jag någon som partiet intervjuar för sin historieskrivning. Andra gången kommer jag att framställas som klandervärd och att det inte är konstigt att jag blivit utsatt för detta övergrepp.
Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen