Skansen-Jonas lösa lemurer kan strida mot tillstånd

image


Under måndagen var två lemurer ute på äventyr på Lisö utanför Nynäshamn. Anna Gustafsson var på väg till en hästhage när hon stötte på de lösa djuren.
– Jag gick i min egen lilla värld och tuggade på en morot. Helt plötsligt hoppade en lemur ut ur skogen. Jag tänkte att det inte kunde vara rätt, att jag måste ha sett det fel. Men så var det en till.

Lemurerna var nära en väg och Anna Gustafsson försökte därför hålla dem borta från den trafikerade vägen.
– Jag gav dem morotsbitar men de var inte så förtjusta i det. Jag slängde några till dem och sprang hem. Jag ropade på min sambo och son. De tog med vattenmelon och gurka till lemurerna.
Blev du inte rädd?
– Jag var lite rädd först, men jag insåg snabbt att det här var snälla djur. Min son var väldigt modig, han matade och klappade dem. De var väldigt lättillgängliga och tama.

En av lemurerna i skogen som äter en melon.

Foto: Anna Gustafsson

Anna Gustafsson visste att Skansenprofilen Jonas Wahlström har en fastighet i närheten. Hon misstänkte därför att lemurerna tillhörde honom. Efter flera telefonsamtal fick Anna tag i Wahlströms fru.
– Hon pratade med honom och fick till svar att “de kommer att hitta hem”. Men vi stod där ett bra tag, jag var rädd att de skulle bli påkörda och vågade inte lämna dem ifred. Bilarna kör ganska fort på vägen.

säger Jonas Wahlström till DN att det handlar om två unga hanar. Det är inte heller första gången som lemurerna lämnar sitt hem för att utforska.
– Det händer någon gång om året. Det är unga hanar som går iväg och ser om det finns några fler intressanta honor att hitta. När de inte hittar något kommer de tillbaka. Jag antar att de är hemma nu, säger Wahlström och fortsätter:
– Så det är ingen flykt, de är bara nyfikna. Det är ungefär som att ha en katt, man släpper ut katten och så kommer den hem dagen efter. Den har inte sprungit iväg utan bara tittat sig omkring.

På gården i Nynäshamn har Jonas Wahlström bland annat lemurer.  Bilden är från 2012.

Foto: Nicklas Thegerström

I över två decennier har Jonas Wahlström haft tillstånd att ha ringstjärtslemurer på sin fastighet i Nynäshamn. Tillståndet omfattas av Skansens djurparkstillstånd. Men i mars beslutade länsstyrelsen att dra in tillståndet.
– Det handlar om att vi har gjort en ny bedömning att den här anläggningen inte uppfyller kraven för en avelsanläggning. Det var en uppfödningsanläggning för lemurer Skansenakvariet fick tillstånd för i Nynäshamn från början, säger Sara Sundin, enhetschef på Länsstyrelsen i Stockholms län.
Wahlström överklagade beslutet till förvaltningsrätten och nu väntas en domstolsprövning. Beslutet från länsstyrelsen har därför inte trätt i kraft ännu.
– Vi ser också att det finns djurskyddsaspekter kring att ha lösa lemurer. Att djuren kan utsättas för onödigt lidande, till exempel genom rovdjursattacker.

Gäller tillståndet bara anläggningen eller närområdet också?
– Det gäller fastigheten vid Sjöhagen. Om de var utanför det låter det som att de var på flykt, och det kan de inte vara. Det är emot tillståndet och det är han som har ansvaret för dem, säger Sundin.
Jonas Wahlström vill inte kommentera om måndagens händelse kan ha stridit mot tillståndet.
Läs mer:
Skansen-Jonas bedrev privat handel med hotade arter
Djur från Skansen-Akvariet dök upp i djuraffärer
Tre år efter krokodilattacken: “Jag antar att jag är en bra skådespelare”


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen