Skärpta lönekrav på invandrare kan hindra tidningsutbärning

52e6cb31 f59c 4c76 8cfe f85c226c2a4552e6cb31 f59c 4c76 8cfe f85c226c2a45

I november förra året skärptes kravet på hur stor inkomst en arbetskraftsinvandrare måste tjäna för att få arbeta i Sverige. Den höjdes från 13 000 kronor i månaden till 80 procent av medianlönen, idag 28 480 kronor.
Från och med årsskiftet skärps kravet ytterligare till medianlön eller 35 600 kr i månadslön
– Det här har gjort det betydligt svårare för oss. Det finns ingen inom LO-kollektivet som har så hög ingångslön, säger Jan Persson.

Premo har tidigare specifikt rekryterade arbetskraftsinvandrare, det vill säga personer som kommer från länder utanför EU. De har varit anställda på Premo och flera av cheferna har “kommit den långa vägen” som Persson uttrycker det.
Men nu är det över.
– Vi har tappat hela den rekryteringskällan i dag, så nu måste vi hitta andra, säger Persson.
– Vi har fått ändra våra rekryteringskällor. Vi har gått ut bredare, till skolor och studenter på universiteten, tillägger han.
Premo ingår också i Integrationspakten, ett nätverk skapat av Stockholms stad, med syfte att få fler ut i arbetslivet. Den riktar sig i första hand till unga i förorten. Premo var med och presenterade företaget i Järvaområdet.
– Vi tog faktiskt emot ganska många arbetssökande där. Vi hade chefer som kommit den långa vägen och som berättade hur det var att jobba med oss, säger Persson
Samtidigt sticker han inte under ordförandeskapet att det är en tuff uppgift att möta de långsiktiga rekryteringsbehoven. På sommaren sköter Premo verksamheten med sommarvikarier, men efter det blir det svårare.
– Nu har vi folk så vi klarar oss. Men på sikt behöver vi kunna ersätta den stora rekryteringskälla vi hade – annars kommer vi inte att kunna ge ut de tidningar vi vill, säger Persson.

Förutom att söka bredare inom landet vänder sig Premo även till andra EU-länder.
– Och vi är också online. Vi måste sätta in större insatser om det inte räcker, säger Persson.
Läs mer: Fler nekas arbetstillstånd
Läs mer: Lönekrav hotar välfärden i norr


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen