Skidbasen: ”Det har varit ganska hård ton”

da4fbbab 9101 400e 9ea0 360fc37dbce2


Konflikten mellan ledningen för det internationella skid- och snowboardförbundet (FIS) och de största skidnationerna handlar om hur förhandlingarna om framtida tv-rättigheter ska gå till. En kamp som berör alla skidgrenar inom Fis.
Det är mycket pengar i potten kombinerat med inflytande i det egna landets tv-rättigheter.
Den kontroversielle Fis-ordföranden Johan Eliasch vill införa centraliserade förhandlingar. Målet är att skapa större intäktsmöjligheter genom tv-rättigheterna. Även de mindre skidnationerna skulle få mer pengar. Dessutom skulle det skapa mer ordning och reda eftersom skidåkningens tv-affär är en rörig historia.

Johan Eliasch, ordförande i International Skiing and Snowboard Association.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Fram till nu har varje värdland för världscuptävlingar kunnat förhandla om tv-rättigheterna själva. Det har inneburit att de flesta av nationerna har tecknat avtal som innebär att världscuptävlingar sänds utanför public service. I Sveriges fall sänds världscuptävlingarna i Viaplay. Österrike är undantaget, som tecknade ett avtal med landets statliga tv-bolag. Norge har tagit en medelväg.

Dessutom har nationerna olika längder för sina tv-kontrakt. Sveriges löper ut efter de kommande två säsongerna. Andra nationers avtal löper ut 2031.
Flera medlemsländer har motsatt sig centraliserade förhandlingar. Stämningen i diskussionen blev så inflammerad att åtta nationer (Sverige, Norge, Finland, Österrike, Schweiz, Tyskland, Italien, Slovenien) bildade gruppen Snowflake. Det spekulerades i att detta kunde bli starten på en “utbrytarliga” från VM.
Karin Mattsson berättar nu att Snowflakes syfte var att bli starkare vid förhandlingsbordet:
– Det här var för att hitta en bra förhandlingsbalans och kunna flytta fram positionerna. Det har också hänt. Rollerna är lite annorlunda idag. “Snowflake har varit väldigt viktigt för att fördjupa kunskapen och titta på olika modeller och få en så bra överenskommelse som möjligt”, säger hon.
Karin Mattsson vittnar om en tuff stämning i förhandlingarna:
– Det har varit en ganska hård ton mellan vissa länder och Fis. Det har varit tuffa diskussioner. Men det är viktigt att hjälpa varandra, så att vi får bästa möjliga arbetssätt. Det är inte lätt när så många intressen ska slås samman.
Hur kommer konflikten att sluta?
– Jag tror att det blir ett centraliserat avtal och att det blir bättre för alla. Vi jobbar på att få till ett avtal som är bättre för Sverige jämfört med vad vi har idag. Mer än så kan jag inte säga eftersom vi är mitt uppe i förhandlingarna, svarar Karin Mattsson, som är medveten om att det börjar bråttom eftersom det nuvarande svenska tv-avtalet bara gäller i två år till:
– Det är hög tid för oss att börja gå framåt.
Vad gäller VM-tävlingarna i de olika skidgrenarna så förhandlas de centralt av Fis.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen