Skövlingen av colombianska Amazonas minskar kraftigt

5e57b729 bd7e 4106 824e 5fbc32b14f8c


Den främsta anledningen till att förödelsen har minskat så kraftigt är att landets president, Gustavo Petro, har prioriterat frågan. När han för två år sedan valdes till Colombias första vänsterpresident satte han miljöarbetet högt på agendan. Han lovade att landet skulle sluta leta efter nya oljekällor och att fasa ut sitt oljeberoende. Gustavo Petro ville också att staten skulle ta kontroll över Amazonas regnskog, som tidigare kontrollerades av kriminella gäng.

Colombias miljöminister Susana Muhamad.

När fredsavtalet med den Marxistisk gerilla som Farc skrev under 2016 ökade avsevärt förödelsen i Colombias regnskog. Boskapsuppfödare röjde skogen utan att behöva frukta att bli överfallna av gerillan. Många kriminella gäng hugger också ner regnskogar för att utöka sina plantager av kokabusken som används för att tillverka kokain. Frånvaron av staten och gerillan i Amazonasområdet ledde till ett maktvakuum.
Först efter att Gustavo Petro blev president 2022 har situationen på landsbygden lugnat ner sig.
– Fredliga förhållanden leder till minskad avskogning, säger Susana Muhamad, Colombias miljöminister i ett uttalande.

Regeringens mål har varit att minska förödelsen med 20 procent per år, men redan i år står det klart att målet har uppfyllts med råge. Mellan 2021 och 2023 minskade avskogningen med hela 54 procent. Det gör att Colombia, som är Sydamerikas näst största land med 52 miljoner invånare, ses som en föregångare i kampen mot klimatförändringarna. Efter Brasilien har Colombia den största biologiska mångfalden i världen.
Till hösten är Colombia värd FN:s toppmöte Cop16 om biologisk mångfald i miljonstaden Cali, som regeringen tänker använda för att positionera sig som en global ledare i kampen för att stoppa klimatförändringarna. Utmaningen för regeringen är att efterfrågan på kokain ökar i västvärlden. Detta gör att mer mark röjs för att odla kokabuskar. En annan utmaning är torkan orsakad av väderfenomenet El Niño i år. När regnskogen torkar blir det lättare att avverka.

Fakta.Regeringen lockar bönder att skörda mindre

Mängden förlorad skog sjönk från 1 235 kvadratkilometer 2022 till 792 kvadratkilometer 2023 – en minskning med 36 %, enligt officiella siffror.

De flesta miljövinsterna fanns i Amazonas regnskog, där den colombianska regeringen har genomfört flera program för att uppmuntra bönder och ranchägare att inte ödelägga mer mark.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen