Skulderna ökar till Kronofogden - idag nyheter - idag nyheter
   

Skulderna ökar till Kronofogden – idag nyheter


Svenskarna blir allt mer skuldsatta. Det visar statistik när Kronofogdemyndigheten sammanfattar första halvåret 2024.
I år har de fått in närmare 676 000 ansökningar om betalningsföreläggande, det vill säga krav på bland annat obetalda fakturor, räkningar eller avbetalning på lån. Det motsvarar en ökning med 11 procent jämfört med samma period förra året.
– Vi har haft det bra i många år. Efter pandemin blev det på mycket kort tid mycket dyrare att klara sig varje månad, med bland annat högre matpriser och boendekostnader. Men vi har fortsatt att leva som om vi inte är i en sådan kris, säger Davor Vuleta, privatekonomitalesperson på Kronofogden.

Anledningarna till varför man hamnar på Kronofogden varierar. Det kan bland annat handla om skulder som uppstått på grund av lån för icke-nödvändig konsumtion. Många betalningsuppdrag kommer också från telefonbolag och internetbolag.

Davor Vuleta är talesperson för privatekonomi på Kronofogden.

Statistiken tyder framför allt på en acceleration av utvecklingen de senaste två åren, då det totala beloppet i skadorna ökade med 70 procent till 18,4 miljarder kronor.
– Ju fler överskuldsatta som hamnar på Kronofogden, desto högre blir kostnaden för samhället. Det kan leda till sjukskrivningar, arbetslöshet, förlorade skatteintäkter, lägre köpkraft. Denna utveckling är inte bara ett problem för den enskilde som är skuldsatt. Det är ett samhällsproblem, säger Davor Vuleta.
Det är inte bara antalet krav som växer. Fler får också betalningsuppdrag och är nu uppe i 294 000, vilket är en ökning med 10 procent på ett år och 16 procent sedan 2022. Ökningen påverkar alla åldersgrupper, men den största procentuella ökningen gäller personer som är 55 år t.o.m. 64.
– Vi har ingen analys av varför det skiljer några procent i antalet krav, men hypotesen är att de äldre, särskilt de över 65, inte kan öka sin inkomst. Deras pension höll inte jämna steg med räntan och inflationen, säger Davor Vuleta.
Moa Langemark är konsumentskyddsekonom på Finansinspektionen. Hon tycker att utvecklingen är oroande.
– Det är klart att vi inte kan prata om en vändning eller förbättring för hushållen i stort. Det här visar snarare en stor uppdelning. Även om många hushåll med bolån får en ekonomisk lättnad när räntan sänks kvarstår stora utmaningar för dem med sämre ekonomiska förutsättningar.

Moa Langemark är konsumentskyddsekonom på Finansinspektionen.

Hon har flera konkreta råd till den som vill undvika att hamna i skuldfällan. Till att börja med råder hon de som inte kan vända sig till så kallade “köp nu betala senare”-lösningar.
– Handla inte för pengar du inte har. Om du är i en position där du inte kan få ihop ekonomin är det viktigt att gå till roten av problemet. Kommunens budget- och skuldrådgivning kan hjälpa till. Det kan också vara bra att kontakta de aktörer som gett lånet och se om de kan ändra på amorteringskraven om du tror att du inte kan betala. Det är viktigt att få kontroll innan situationen blir ännu värre.

Förra året presenterade en statlig utredning flera konkreta förslag på hur utvecklingen kan stävjas. Bland annat föreslås ett ränte- och kostnadstak för lån och ett riksgäldsregister.
– Det kan gå väldigt snabbt att hamna i en negativ skuldspiral. Det är bråttom att det kommer åtgärder från regeringen för att komma till rätta med problemet, säger Moa Langemark.

Svenskarnas skulder

● Antalet mål har ökat i alla åldersgrupper, men den största procentuella ökningen, 17 procent, har skett bland personer i åldern 55–64 år. I den yngsta åldersgruppen 18–25 år är motsvarande ökning 3 procent.

● Den största ökningen av antalet mål i landet ses i Värmlands län (+22 procent) och lägst i Örebro (+19 procent).

● Medianbeloppet är högst i Jönköpings län (3 713 kr) och lägst i Västerbotten (1 926 kr).

● Av de cirka 22 000 sökande som lämnat betalningsuppdrag står de 100 största för 70 procent av målen. Det är framför allt nischbanker, mobil- och internetföretag, trafikförsäkringsföreningen och företag som köper skulder.

Källa: Fogde

Läs mer: Så sköter du ekonomin efter semestern


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa