SMHI varnar för hårda vindar på söndagen

7ef5887e 7e32 4d3e 8ee2 db6f3677463e7ef5887e 7e32 4d3e 8ee2 db6f3677463e

Gul varning för mycket hårda vindbyar utfärdas för nordvästra Götaland och delar av södra Svealand. De som befinner sig i eller nära städer som Göteborg, Uddevalla, Trollhättan och Karlstad bör vara extra försiktiga.
Vindbyarna, på cirka 20 meter per sekund, kan påverka buss-, tåg-, flyg- och färjetrafiken, enligt SMHI. De kan också påverka områdets vägar på grund av risken för nedfallna träd. På vissa ställen kan det bli strömavbrott.
– Det blåser redan nu och har ökat. Det är såklart viktigt att ta hand om lösa föremål som lätt blåser iväg i den här hårda vinden, säger Torbjörn Simann på SMHI.
– Det tyder också på att enskilda träd kan blåsa omkull.

Varningen gäller framåt fram till klockan 18. Det förväntas bli rejält blåsigt även i andra stora delar av Sverige.
– Det kan bli hårda vindar på upp till 14 meter per sekund och det får man nog räkna med i ganska stor del av landet. Kanske inte den sydligaste delen, för där har vinden nog börjat lägga sig redan, säger Torbjörn Simann.
Gula varningar utfärdas även över Östersjön. I bottenviken, i höjd med Luleå till Umeå, väntas vindstyrkan nå mellan 14 och 17 meter per sekund med start på söndag eftermiddag. Först på måndag morgon avtar de hårda vindarna. Fritidsbåtar och små kommersiella fartyg berörs, enligt SMHI.
Det kommer att blåsa ännu mer att utanför Västernorrlandskusten: där kan vindstyrkan nå 24 meter per sekund från klockan åtta. Varningarna sträcker sig ända ner till södra Smålands breddgrader.
I Skagerak utanför Bohuslän har vindarna redan dragit in under natten till söndagen och väntas fortsätta till söndag kväll, även där med upp till 24 meter per sekund.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen