Soffliggande pensionssparare lyckas bättre – idag nyheter

62f6d92c 3bbd 43d5 a62c cadc857e677e


Runt fem miljoner svenskar sparar sin premiepension via den sjunde AP-fonden, även kallad AP7. Den som inte gör ett aktivt val för sin premiepension får den automatiskt placerad i pensionsfonden AP7 Såfa som består av en räntefond och en aktiefond. Det är även möjligt att välja egna fonder för din premiepension.
Det betyder dock inte att avkastningen blir högre.
Fram till den 31 maj i år har AP7 Såfa gett en avkastning på 12,8 procent medan snittet för de privata fonderna är 11,8 procent.
– Det beror främst på på hävstången som gör att risknivån är högre än i en vanlig global aktiefond. Detta för att ge en högre förväntad värdeutveckling. Det har lönat sig att ta risken nu eftersom aktiemarknaden har gått bra och även AP7 har varit framgångsrik i sin styrning och tajming, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.
Det stora dragplåstret i AP7 Såfa är aktiefonden som har några av sina största innehav i amerikanska bolag som Microsoft, Apple och AI-företaget Nvidia. Detta sker parallellt med att den amerikanska börsen gick starkt i en global jämförelse. Under juni steg flera av de ledande börsindexen till nya rekordnivåer.
Även historiskt klarar sig bäddarna bättre.

Om fem år är avkastningen 89,9 procent för AP7 Såfa och 72,6 procent för de privata fonderna. På 10 år ökar skillnaden till 256,2 procent respektive 159,4 procent. Ser man tillbaka till starten av bäddsoffafonden är skillnaden 515,7 procent mot 258,2 procent för de privata fonderna.
– Så är det ofta med långsiktigt sparande, som till pension. Med tiden förstärks skillnaderna och ränteeffekten gör att den kan öka ännu mer, säger Monica Zettervall.

Monica Zettervall är pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Foto: Pensionsmyndigheten

Samma bild fångas av en Rapportera från Pensionsmyndigheten som publicerades i våras.
De som gjorde flera fondbyten 2023 fick i genomsnitt lägre avkastning än de som gjorde färre. Av de som gjort ett eller flera fondbyten fick endast 30 procent högre avkastning än snittet för AP7 Såfa.
Däremot är spridningen i värdeutveckling större bland dem som gjort ett eget fondval.
– Med premiepensionen det finns alltid möjlighet att välja själv. Om du inte är intresserad går det bra att stå kvar i förvalet. Det finns de som lyckats betydligt bättre än förvalet. Men då krävs det ofta ett intresse för att få det rätt.

Premiepensionen är en del av den allmänna statliga pensionen tillsammans med inkomstpensionen. Dessutom har många svenskar tjänstepension från sina jobb och har ett privat pensionssparande. Premiepensionen är bara en liten del av den allmänna pensionen.

AP7 Tvål

● AP7 Såfa är en åldersanpassad portfölj som förvaltas av statens Sjunde AP-fond.

● Den som inte gjort ett val för sin premiepension får den placerad i AP7 Såfa.

● AP7 Såfa består av en räntefond och en aktiefond. Fram till 55 års ålder placeras pengarna endast i aktier, varefter innehavet viktas om mot ränta för att minska risken i sparandet.

● AP7 aktiefonden har hävstång, vilket gör att fondens värdeutveckling stärks jämfört med den underliggande marknadens utveckling. Av samma anledning kan hävstång vara en nackdel om börsen går ner.

● AP7 aktiefond förvaltar 1 139,2 miljarder kronor. 62 procent av innehaven finns i Nordamerika, 18 procent i Asien och 16 procent i Europa. Mindre andelar finns i Australien och Nya Zeeland, Afrika och Mellanöstern samt Syd- och Centralamerika.

Källa: AP7


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen