Sommar i P1 2024: Så var Lasse Åbergs program

e791e4fd 2bdd 43ce 8df7 9f2fa3fd80f7e791e4fd 2bdd 43ce 8df7 9f2fa3fd80f7

Det gula och avlånga bäret (!) med freudiansk form visar sig ha en alldeles speciell relation till Sverige, när Lasse Åbergs jullovsprogram “Trazan & Banarne” visades 1976 ökade den svenska banankonsumtionen med 20 procent.

Den nu 84-åringen Åberg var bara några månader gammal när hans föräldrar lämnade den gästvänliga bondestaden Hofors för en 30 kvadratmeter stor lägenhet i det nybyggda bostadsområdet Fredhäll i huvudstaden. De lådliknande husen, de breda grönområdena och klippbadet lockade inte tillräckligt, familjen missade en halvårshyra eftersom de bosatte sig “så långt från centrum”. Idag är området ett av Stockholms populäraste med priser per kvadratmeter oöverträffad, och arbetarfamiljerna har gentrifierat sig, det växer inte ens upp några barn på Åbergs barndomsgata längre. Hans egen glada ungdom utspelar sig bland Stockholms då otaliga biografer, där de korta Disneyfilmerna stod för den filmiska upplevelsen, och inte minst det nyktra multiaktivitetscentret Nalen, så mycket mer än jazzen som sätter Åbergs minnen i musik.
Han uppmanar Ulf Kristersson att lära sig av landsfader Per Albin Hanssons vision om ett hem för hela folket. Hans egen klassresa gick genom Konstfack, en utbildning som han uppmuntrades av sin “mamma” att söka för att slippa det tunga kroppsarbete som dittills följt familjen. Åberg var en av 20 antagna till utbildningen och från att ha varit familjens geni blev han den minst begåvade bland sådana som Carl Johan De Geer, Robert Broberg och Jan Lööf. Men Konstfack förlöste ett folkligt konstnärskap, dessutom uppfann Åberg en primitiv form av Tinder och fångade därmed sin fru Inger i det då mindre stormhärjade Vita havet.
Svenskarnas brokiga genpool illustrerad av Åbergs släktforskning, med skogsfinska rötter visar han sig ha en gemensam anfader och förfrågan med spelmannen Kalle Moraeus. Åberg fick den gängliga längden, Moraeus tunnan och rondellen.
Åberg drömmer sig tillbaka, men klamrar sig inte fast vid det förflutna, utan låter historien med befriande framsynthet inspirera till nya vägar framåt.
Här är alla årets sommartalare


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen