Sommar i P1 2024: Så var Sigge Eklunds program

ce9f0f92 c385 4a2e 9cc6 46eefdd56640ce9f0f92 c385 4a2e 9cc6 46eefdd56640

Vem pratar? Är det… Bibi Rödö?
Nej, det låter som Lena Endre. Men bara att det inte är Sigge Eklunds egen röst som hörs, när han efter år av glödhett Bibi Rödö-hat i “Alex och Sigges podcast” mot alla odds presenteras för sin egen Sommar i P1, är så svindlande att det är svårt att ta in vad som faktiskt sägs. Det säger något om den stelnade Sommarformen att man blir så – glad! – förvånad när någon avviker från det.
Men det klarnar upp. Rösten som inte är Sigge Eklunds berättar om pojken som börjar hälsa på sin farfar i en rökig lägenhet i Gamla stan. Farfar, Bengt Eklund, har varit en hyllad Dramatenskådespelare och Ingmar Bergmans favorit, men nu i åttioårsåldern har han gått i pension. Blev bitter, knuffade bort nära och kära. Vad hände nyss?
Efter första låten – Ravels “Bolero”, farfars hymn – Sigge Eklund börjar prata. “Jag är van vid monologer hemifrån, så jag har inga problem med att sitta där timme efter timme”, konstaterar han om barndomsjagets nyfunna umgänge. Sigge Eklund-kännaren känner igen sig i historieskrivningen – den självbiografiska genombrottsromanen “Det är 1988 och det har precis börjat snöa” handlar om relationen till hans pappa, kändisekonomen Klas Eklund, och familjens nedärvda narcissism.

Ändå är historien om farfadern i stort sett outtalat. Mötena med Bengt Eklund sträcker sig över mer än ett decennium, Sigge Eklund växer upp under dem, och bjuds samtidigt allt djupare in i sin farfars mörker. Det handlar om att bli dödsfiender med Ingmar Bergman, om förödmjukelsen av att vara Tjorvens far med hela svenska folket, om “en hel livstid, en karriär som varade i flera decennier, beskrivs på bara nitton rader på Wikipedia”.
Sigge Eklund-kännaren inser att låtvalet måste ha varit hans största bekymmer. Följaktligen spelas mer än dubbelt så många som en vanlig Sommar, och nästan alla tillhör canon, det vill säga är bekanta från “Alex och Sigges podcast”. Men det spelar ingen roll, det är säkert, och ovanligt smart klippt.
Det kan inte sägas annat än att Sigge Eklund är mästaren – ljudguden, för att travestera ett av poddens gamla reklamsegment. Men visst, han är lite annorlunda i ensamt majestät än när han backas upp av Alex Schulmans patenterade hum man. Mer seriös, mer högljudd.
Programmet är inte så revolutionerande, kontrariskt eller påfrestande som många av podcastfansen hade hoppats på. Det är som ett väldigt välproducerat Sigge-segment i podden. Och det är faktiskt nog som det ska vara.
Läs fler kommentarer om årets Sommar i P1-program
Tara Moshizi: Jennie Walldén låter maten väcka minnen i ett lysande sommarprat
Annie Reuterskiöld: Carl Bildt kan inte sluta tänka på Romarriket
Greta Schüldt: Johanna Nordströms sommarprat är mer tragiskt än komiskt

Här är listan över årets sommarprogram


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen