Sommar i P1 2024: Så var Zecira Musovics program

b33b0fcc 4b2f 4d91 ba13 a6cd3f5e1e5fb33b0fcc 4b2f 4d91 ba13 a6cd3f5e1e5f

Varje år ska programchef Bibi Rödöö plikttroget välja ut sommarens sportpratare, som sedan gör program med ungefär samma struktur. Karriären diskuteras, på vägen mot toppen brukar det bli ett eller flera bakslag och till sist kommer det stora ögonblicket – ibland även i plural.
Kanske är den här typen av kommentarer som att notera att Marcus Wandt visserligen pratar om rymden eller Cecilia Uddén om Mellanöstern, men det är något som förväntas av många idrottares sommaraktiviteter genom åren. Det kan lätt bli lite Wikipedia över det hela.

I år har uppdraget landade bland annat på Zecira Musovic, fotbollsmålvakten som många säkert fick upp ögonen för i den dramatiska VM-matchen mot USA för snart ett år sedan.
Men det är inte hon som talar i anslaget. “Jag vet, det är inte mig du förväntar dig att höra nu”, säger hennes bror och syftar på kriget som tvingade familjen att fly från det forna Jugoslavien. De hamnade sedan i Sverige, där Zecira så småningom föddes.
Vi får följa med på en fotbollsresa från lilla Stattena IF i Helsingborg till stora Chelsea i London. Det är historien om hur Zecira Musovic sätter sig i mål när den ordinarie målvakten blir sjuk, om bristen på kvinnliga målvaktsförebilder. Familjen är också en stor del, så även bänkslitaget – och tålamodet – genom åren.

Programmet är till stor del ett klassiskt sportprat i Sommarsammanhang, men familjeupplägget fungerar och ger något mer

Så det var den matchen mot USA, och det stora ögonblicket. Äntligen är det dags för straff. Sedan kommer brodern tillbaka. Vi får följa beslutet med både Zecira Musovic i mål och med familjen hemma.
Programmet är till stor del ett klassiskt sportprat i Sommarsammanhang, men familjeupplägget fungerar och ger något mer, och det hade inte gjort något för att få mer av den biten.
Sverige slår ut de dubbla regerande världsmästarna USA. Zecira Musovic är själv inte helt säker på vad som händer. Hennes mamma springer ut på balkongen och skriker av eufori.

Läs fler kommentarer om årets Sommar i P1-program, till exempel:
Michael Winiarski: Oscar Stenström berättar lite om Nato-förhandlingarna – men det mesta förblir hemligt
Sandra Stiskalo: Ukons Summer Talk får mig att undra vad vi håller på med – som art
Kristina Lindquist: Folkkonstnären Malena Ivarsson berättar om vibratorer med stort allvar


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen