Sommar i P1: Så var Birgitta Ohlssons program

dd847271 389b 419c 96f1 285aa44f292ddd847271 389b 419c 96f1 285aa44f292d

Det första jag tänker på är rösten. Med nyheten för några månader sedan om Birgitta Ohlssons nya livshotande cancer är det med lika delar förväntan och bävan när jag lyssnar. I vilket tillstånd kommer vi att få träffa den tidigare liberala ministern och den amerikanska anställde vid det nationella demokratiska institutet? Men Birgitta Ohlssons röst är starkare, djupare och tydligare än någonsin. Skillnaden från hennes första sommar, 2011, är faktiskt slående. En engagerad socialliberal och global medborgare redan då, förstås. Men inget mot den jordade och övertygande röst vi får möta nu. Birgitta Ohlsson verkar vara ett levande bevis på det Dolly Parton-citat hon själv refererar till: “Stormar får träd att söka djupare rötter”.

Ett genomgående tema i är vändpunkter och omtänkande ögonblick. Livets skjutdörrar och val som kommer att visa sig vara ödesdigra – precis som i filmen “Skjutdörrar”. Det är smärtsamt att höra henne stänga sina konton vid 48 och fundera över hur hennes egna ödesdigra val har påverkat allt från hennes egen kropp till svensk politik. (Vad hade hänt om hon inte hade missat det där mammografin? Vad hade hänt om hon hade bestridit partiledarposten i Liberalerna i ett tidigare skede?)
Men det är också uppfriskande – sjukdomen har förfinat hennes no bullshit-attityd – det är dags att ta sig själv på allvar och berätta som det är. Hur hon medvetet valde att aldrig bli kronprinsessa i skuggan av en manlig politiker, och priset hon betalade för det. Som till exempel den mobbning hon utsattes för av högerfalangen i partiet 2016. Hon passar också på att ge Liberalerna några välförtjänta kängor idag – i det där parallella universum där hon vann partiledartävlingen , det fanns säkert inget samarbete med Sverigedemokraterna.
För många förlorade väljare förkroppsligar nog Birgitta Ohlsson den socialliberalism som aldrig blev till. Men också förhoppningen att andra politiska val är möjliga. Därför är Birgitta Ohlssons eget starka lysande hopp, mitt i den svåra livskampen och världseländet, sommarens stora inspirationskälla.
Läs fler kommentarer om årets Sommar i P1-program
Viktor Andersson: “Lesbiskt barn” Ellen Krauss begår en dödssynd
Erik Jersenius: Den mångsidige konstnären Lasse Åberg “uppfann” till och med Tinder
Helena Lindblad: Gästartister lyfter Hampus Nessvolds program

Här kan du skriva ut en lista över årets värdar


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen