På sådana här torg har folk i Valencia samlats i månader. Flera av bostäderna runt omkring har blivit turistlägenheter, som annonseras ut av till exempel Airbnb. I slutet av 2023 hade ungefär 5 700 lägenheter i Valencia förvandlats till just sådana, enligt El País.
“Turistifieringen”, som den har kommit att kallas i Spanien, av gator och torg i stadskärnan har gått för långt, anser många av Valencias invånare.
En av som engagerat sig, och som är på plats på torget, är 49-åriga Joan. I Valencia, där han har bott i tre år, fortsätter hyrorna bara att stiga, säger han till El País.
– Jag kan betala för att jag bor med en partner och har en rimlig lön, men om jag skulle bli singel skulle jag behöva flytta från stan, för det hade inte fungerat.
– Och jag förstår ägarna som har en tom lägenhet och föredrar att få betalt 100 euro om dagen jämfört med 1 000 euro i månaden, vilket redan är helt sjukt för hyresgästerna.
Vad proteströrelsen kräver är politiska beslut som stoppar gentrifiering och turistlägenheter. Stadens borgmästare, María José Catalá, gör inte tillräckligt – trots att hon säger att massturism är ett problem, anser Lluís Mira, ledare för gruppen Amics del Carme, som representerar det äldsta området i staden.
– De restriktioner hon har presenterat är inte effektiva, säger han.
För drygt en månad sedan meddelade María José Catalá att Valencia tillfälligt drar in tillståndet för många av stadens turistlägenheter. Trots det har ingenting hänt, säger Lluís Mira till El País.
Valencia är långt från den enda staden i Spanien där det pågår protester mot turismens negativa konsekvenser. I städer som Malaga, Palma de Mallorca och Santa Cruz de Teneriffa har stora demonstrationer hållits de senaste månaderna.
I lördags kväll, i Barcelona, samlades tusentals människor för att kräva ett slut på massturismen. “Turister, gå hem, ni är inte välkomna”, stod att läsa på skyltar som hölls upp av demonstranterna.
Senast 2019 beräkningar gjordes före pandemin, besökte nästan 28 miljoner turister staden som drygt 1,6 miljoner människor kallar sitt hem.
Även här är målet för de lokala politikerna att få stopp på problemet, enligt stadens borgmästare, Jaume Collboni. Efter lördagens demonstration lovade han bland annat att 10 000 turistlägenheter ska tas bort.
“Vår önskan och vårt åtagande att begränsa massturismen och dess konsekvenser i staden är fast. Det visar de åtgärder vi har vidtagit och kommer att fortsätta att genomföra,” skriver han på X.
Totalt hade 33 miljoner utländska turister rest till hela Spanien mellan januari och maj i år – främst britter, fransmän och tyskar, enl. RTVE. Spanien är, efter Frankrike, det land i Europa som har flest bokningar av turistlägenheter, rapporterar El Diario med hänvisning till siffror från Eurostat.
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.