Spänt läge i Frankrike inför valresultatet

445d06c3 7b97 47dc a56d 408727d979f9


Sedan tidigt på morgonen har franska väljare strömmat till vallokalerna. Klockan 20 stänger de sista vallokalerna och några minuter senare kommer valprognoserna.

Vid 17-tiden hade 60 procent av väljarna lagt sin röst. Valdeltagandet väntas ligga runt 67 procent – ​​vilket skulle vara den högsta siffran i ett riksdagsval sedan 1997.
Tonen i valrörelsen har varit hög och samhällsdebatten är polariserad.
Den stora frågan: Kommer den högernationalistiska National Gathering att få egen majoritet i parlamentet?

Valarbetare i Schiltgheim i östra Frankrike börjar räkna röster.

Foto: Jean-Francois Badias/AP

Festen, med galjonsfiguren Marine Le Pen och partiledaren Jordan Bardella i spetsen, blev största parti i första omgången med drygt 33 procent av rösterna.
Huvudmotståndarna är Emmanuel Macrons liberala allians Ensemble och vänsteralliansen New People’s Front. Hur olika former av taktisk omröstning utfaller förväntas bli avgörande för valresultatet.
På Paris gator råder spänningen över valresultatet. På gatorna kan man se tungt beväpnade poliser patrullera i grupp. I hela landet har 30 000 poliser mobiliserats för att minska risken för oroligheter. Bara i Paris och dess omgivningar är 5 000 poliser i tjänst.
Rädslan för våldsamma upplopp är stor – framför allt om nationalförsamlingen skulle säkra en majoritet.

President Macron träffar väljarna efter att ha röstat tillsammans med fru Brigitte.

Foto: Eliot Blondet/Bestimage

Det finns också andra orosmoln. Under eftermiddagen varnade ledaren för miljöpartiet Les Écologists, Marine Tondelier, för att nynazistiska grupper kan attackera valvakor och andra vänsterhändelser i kväll.

Hon skriver att hon är “extremt oroad” och hänvisar på det sociala nätverket X till journalisten Ricardo Parreira, som är specialiserad på att bevaka högerextrema miljöer och som uppger att en nynazistisk grupp, DAF, efterlyser attacker mot en lång lista över listade platser i landet .
Ett slutgiltigt valresultat väntas före midnatt.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen