Stockholms regionpolischef: Vi vill rekrytera tusen poliser

e7c8e10e e8d1 4542 bf2e fa299d60bf5c


Våldsvågen flyttade in i polisregion Stockholm med start i december 2022 då en känd gängkriminell sköts ihjäl i Rinkeby i nordvästra Stockholm. Därefter följde en lång rad explosioner och dödsskjutningar under förra våren – för att nå ett olycksbådande crescendo i september 2023. Då sköts tolv personer ihjäl, vilket fick dåvarande rikspolischefen Anders Thornberg att beskriva månaden som “en av de det mest våldsamma vi har sett”.

Stockholmspolisen hade under flera år varit underbemannad och redan i oktober 2022 hade regionen fått förstärkning med cirka 180 poliser från övriga landet. När våldsvågen då var ett faktum fortsatte insatserna och i januari 2023 kom ytterligare löften om förstärkningar för att tackla utvecklingen. Ett hundratal poliser skickades till regionen för att slå ner våldet.
Nu upphör den nationella förstärkningsorganisationen, NFO, till polisregion Stockholm, vilket Polistidningen har rapporterat om.
– Den här satsningen har pågått länge. Det här är ingen hållbar lösning över tid, säger Mattias Andersson, regionpolischef i Stockholm, till DN.

En 17-åring sköts till döds vid ett bostadsområde i Västertorp i september förra året.

Foto: Ali Lorestani

Beslutet har tagits rikspolischef Petra Lundh och innebär att förstärkningar från andra delar av landet börjar avvecklas under hösten. I slutet av 2025 ska insatsen vara helt avslutad.
Avsikten är nu att anställa poliser i Stockholm då stödet från övriga landet successivt minskar.
– Nu handlar det om att få fart på polisens tillväxt i Stockholm på vanligt sätt. Det är inte så att förstärkningarna försvinner över en natt. Samtidigt som vi växer kan vi passa på att fasa ut NFO, säger Mattias Andersson.
Hur mycket personal har lånats från övriga Sverige?
– Lite beroende på belastningen i våldsvågens olika kurvor har vi fått olika mycket hjälp. Men någonstans runt 150 tjänster är ett rimligt snitt.
Efter förra höstens våldsamma klimax i Stockholmsområdet följde en relativt lugn period. Från mitten av oktober förekom inga dödsskjutningar på nästan ett halvår. Men sedan mars har totalt sju personer skjutits ihjäl, flera med gängbeteckningar – senast när en man i 20-årsåldern sköts ihjäl i Salem på måndagskvällen.

Förra veckan kom också uppgifter till Aftonbladet om att Rawa Majid, ledaren för det kriminella nätverket Foxtrot, som varit den gemensamma nämnaren för den absoluta majoriteten av händelserna i våldsvågen, varit offer för ett mordförsök i Iran – en händelse som kan leda till en hög konfliktnivå mellan de inblandade gängen.
Finns det risk för eskalering nu efter det påstådda mordförsöket?
– Jag kan inte kommentera den uppgiften. Men vi följer läget tillsammans med polisen på riksnivå och även andra aktörer för att bedöma om våldsnivån ska öka eller minska, säger Mattias Andersson.

Mattias Andersson utsågs till regionpolischef för polisregion Stockholm i vintras.

Foto: Lotta Härdelin

När det gäller avsmalning av armeringen samtidigt som det finns risk för upptrappning av våldet tillägger han:
– Det är viktigt att poängtera att vi inte blir färre i Stockholm. NFO kommer att fasas ut i den takt vi växer i Stockholm.
En påtaglig förändring de senaste åren är att de kriminella aktörerna inte är så lokalt förankrade som de vanligtvis var tidigare, med gäng som kommer från ett specifikt kvarter. Istället kan våldet i Stockholm nu ofta spåras till individer i andra städer – och vice versa. Det finns exempel på hur exekutorer rekryteras i till exempel Malmö för att genomföra ett attentat i Stockholm. Enligt Mattias Andersson gäller samma princip även i ännu större skala: Händelser utomlands kan nu få stor och direkt påverkan på våldsnivån i Stockholm.
– Det kan hända något i en annan del av världen som påverkar oss direkt. Inom några timmar kan vi ha någon form av våldsbrott i Sverige. En sådan situation kan uppstå väldigt snabbt eftersom konfliktnivån fortfarande är väldigt hög i Stockholm, säger han.
För att fungera effektivt har Stockholmspolisen ett behov av personalkontinuitet. Enligt Mattias Andersson handlar det om att lära sig hur området du kommer att arbeta i fungerar, lära känna både lokalbefolkningen och de kriminella – och inte minst praktiska frågor som att få tillgång till rätt lokaler, vapenskåp, omklädningsrum och datasystem .
– Det blir självklart en påfrestning för våra kollegor i Stockholm att få en ny kollega att jobba med, även om man tycker att det är väldigt roligt, säger Mattias Andersson.

Stockholmspolisen jobbar nu fullt upp med att rekrytera och för att locka poliser finns nu ett polislönetillägg som ger “några tusen extra” om man jobbar i Stockholm, säger Mattias Andersson. Dessutom har Stockholmspolisen infört ett hjälpmedel för att hitta boende åt de poliser som har rest.
Hur många poliser tänker du rekrytera till Stockholm?
– Runt tusen poliser är ett värde vi vill nå. Om vi ​​hade haft samma tillväxttakt som andra polisregioner hade vi nått den siffran i Stockholm, säger Mattias Andersson.
Läs mer: Svarta september – tolv döda på en månad


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen