Stora regnmängder har lett till att bilar har evakuerats vid Jönköping.

27d5d36c 5344 4361 a68d ecb9986e741c


Ett lågtryck har under natten till onsdagen flyttat in från väster över stora delar av Götaland och södra Svealand. SMHI varnar för skyfall och dessutom har ett kraftigt åskväder flyttat från västkusten österut in i landet.
De stora vattenmängderna har lett till att delar av E4 har översvämmats och flera bilar stått under vatten, vilket TV4 var först med att rapportera om. Sträckan mellan trafikplats Österängen och trafikplats Huskvarna norra är avstängd i båda riktningarna. Även en påfart till E4:an i Jönköping har stängts av på grund av rasrisk och det finns ingen prognos för när vägen kan öppna igen.
Enligt Viktor Blixt, linjeoperatör vid räddningstjänsten i Jönköpings län, pågår ett intensivt arbete på grund av de stora vattenmängderna.
– Vi har över 150 ärenden i länet. E4 är vattenpåverkad och flera personer har evakuerats. Det finns inga rapporter om personskador, säger han.

Stormen orsakas av varm luft runt 26 till 27 grader som kom in över östra Götaland möter kallare väder i lågtrycket som flyttat in från Tyskland, förklarar Therese Fougman på SMHI.
– Stormen bildas i gränslandet mot den här lite svalare luften. Framför allt beror det på att den varmare luften har mycket fukt med sig.
Hon manar till försiktighet, inte minst med tanke på de stora vattenpölar som kan bildas av de kraftiga nederbörden.
– Det gäller främst om man är ute och kör. Sikten blir begränsad i så kraftigt regn och gator och viadukter kan översvämmas.

Regnväder i Motala på onsdag.

Ett intensivt åskväder härjar också i stora delar av södra Sverige. SMHI har registrerat omkring 20 000 utsläpp under onsdagen.
Åskan sträckte sig på onsdagseftermiddagen från Vänern ner över Småland och Skåne.
– Det har gått många timmar, så det är ingen stor fart på den österut. Många kommer att få ta del av det här spektaklet, säger Therese Fougman.

Under onsdagskvällen väntas ovädret dra vidare österut, för att passera Gotland tidigt på morgonen. Även under torsdagen väntas dock stora mängder regn, främst i norra Sverige.
SMHI har gått ut med en gul varning med risk för skyfall och översvämningar i stora delar av Götaland och delar av Svealand fram till klockan 23.00 på onsdagskvällen.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen