Efter fyra år som student har Tilde Sorsa lärt sig att hantera sina pengar. Trots det är det inte alltid lätt i slutet av månaden.
– Nästan varannan månad när det är en vecka kvar får jag leva lite sparsamt. Jag måste tänka “vad har jag?”, säger Tilde Sorsa.
Till hösten börjar hon en masterexamen i människa-datorinteraktion och UX-design. Och med nya studier kommer nya utgifter.
– Jag har en bok som kostar 700 kronor second hand. Då rinner månadsbudgeten iväg väldigt snabbt, säger Tilde Sorsa.
Ministern: “Lidas med dem”
Studiemedlen läggs ihop i takt med inflationen, men trots det riskerar studenterna att gå tillbaka nästan 3 000 kronor varje månad. Det visar en ny beräkning från jämförelsetjänsten Lendo.
– Det har varit, och är, väldigt tufft för många svenskar i det här ögonblicket. Och studenter är inget undantag. Jag lider med alla som har svårt att få ihop det, säger utbildningsminister Mats Persson (L).
Men han försvarar det svenska systemet för studiestöd.
– Vi har en studiefond som andra länder är avundsjuka på. Det är en viktig satsning vi gör för att så många som möjligt, och inte bara de med rika föräldrar, ska kunna fortsätta sina studier, säger Mats Persson (L).
“Kan jobba på sommaren”
Oppositionen menar att mer kan göras för eleverna.
– Man borde prioritera billigare och enklare studentbostäder, och möjligheten att försörja sig genom att inte ha de här internationellt låga bidragen, säger Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Martin Ådahl.
Från 2024 höjdes fribeloppet, som reglerar hur stor inkomst studenter kan ha utan att påverka studiestödet.
– I dag kan man tjäna över 200 000 på ett år. Man kan jobba på sommaren och tjäna ganska mycket pengar, säger Mats Persson (L).
Det sociala är bortprioriterat
Utbildningsministern verkar se ljusare på framtiden.
– Vi har haft en exceptionell situation, med väldigt hög inflation. Men nu ser vi att det vänder och det gör att vi får en mycket bättre situation framöver, inte minst för eleverna, säger Mats Persson (L).
Men Tilde Sorsa fortsätter att leva sparsamt.
– Man måste träffa och lära känna många, men det är de sakerna man måste prioritera.
Studenternas månatliga utgifter
Inkomst
Studielån och bidrag: 13 156 kr
Kostnader, genomsnitt
Hyra: 4 500 kr
Mat: 3 940 kronor
Hygienartiklar: 820 kr
Media: 1 600 kr
Kurslitteratur: 850 kr
Totalt: 11 710
Källor: CSN, Konsumentverket, Lendo
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.