Susanne Nyström: Hur ska invandrare kunna integreras om det inte finns några svenskar att integreras med?

d641928d d595 4f1d b9f6 1bb54f0dda8dd641928d d595 4f1d b9f6 1bb54f0dda8d

När Jimmie Åkesson gick ut som första talare under årets Almedalsvecka konstaterade han en tråkig sanning: “Vi leder. De andra följer!”
Så har det varit i debatten om invandring och brottslighet. Där har fokus flyttats från att politiker presenterar lösningar på konkreta problem till att utrikes födda framställs som allmänt problematiska.

Nu vill Åkesson vinna också debatten om skolan. Utgången handlar nog inte om att SD plötsligt fått upp ögonen för utbildningssituationen i landet, utan om att partiet försöker upprepa fr.o.m. 2018när de under Almedalsveckan presenterade en strategi för att nå fler kvinnliga väljare i det kommande riksdagsvalet.
Den här gången är målet att gå till val som “Skolpartiet” 2026 och lösningen på att strula i klassrummen handlar om att barn lär sig veta vad de ska göra. Så tom retorik om hårdare åtgärder, utan konkreta förslag till sakpolitik.
De andra borde partierna avstår från att anta. Inte minst för att Åkesson rakt på sak förklarade att han inte har för avsikt att lösa problemen, men arbetar aktivt för att behålla dem i såväl skolan som samhället i stort. Så här ser helheten ut om man följer talet steg för steg.
Först sa SD-ledaren att skeva värderingar sprids via skolan i invandrartäta områden, till stadsdelen och ut i resten av samhället. Det borde innebära att den enklaste lösningen är att se till att människor kan flytta till vilket bostadsområde som helst, oavsett inkomst och bakgrund, vilket bäst görs genom att blanda hyresrätter, bostadsrätter, villor och radhus. Dels för att göra det lättare för alla att välja skola.

Retoriskt låter det nog hårt och kraftfullt. I praktiken stämmer det inte

Men det tror inte det Jimmie Åkesson. Istället ägnade han delar av talet åt att håna Socialdemokraternas förslag att motverka segregation på bostadsmarknaden och tanken på att ha fler blandade klasser i skolan, vilket han menar skulle vara “tvångsintegration av vanliga, hederliga svenskar”. Efter det slutade han med att konstatera att “invandrares alienation måste bort helt” och att det inte ska finnas ” några parallellsamhällen i Sverige” – dock utan att komma med ett enda konkret förslag på hur detta ska gå till.
Han var dock snabb med att konstatera att för den som misslyckas med att anpassa sig finns det en dörr och den leder ut ur landet.

Detta innebär att SD:s linje är att politiken inte ska fungera för att svenskfödda och utrikesfödda ska mötas och umgås, men invandrare har en skyldighet att integreras i alla fall – annars måste de gå. Retoriskt låter det nog hårt och kraftfullt. I praktiken stämmer det inte.
Åtminstone inte för dem som inte tycker att stora grupper av människor ska kastas ut ur Sverige. Och än så länge får de andra partiledarna inte följa Jimmie Åkesson.
Läs mer:
Susanne Nyström: Friskolorna har mött kritik i flera decennier
Susanne Nyström: Problemet är inte att barnen har telefoner och surfplattor – utan att surftiden aldrig tar slut


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen