Susanne Nyström: Magdalena Andersson öppnar krig mot friskolor

1757ba08 1348 43e1 a686 2d740bb339e21757ba08 1348 43e1 a686 2d740bb339e2

Det finns många problem med svensk skoldebatt. En är att de politiska förslagen ofta bottnar i vad som kan låta bra – inte i vad som gynnar eleverna.
Så är det med årets Almedalspris från Socialdemokraterna.
Istället för att behålla dagens regelverk, där minst 50 procent av undervisningen i grundskolan ska ske på svenska, vill S höja siffran till 75. Under pressmötet motiverades det bland annat med att språket är ett viktigt lim för att hålla ihop samhället. Och för att ingen skulle missa vem reformen riktade sig till passade Magdalena Andersson på att tillägga att den nuvarande lagen “sätter enskilda friskolegrupper i första hand” – det är framför allt friskolor som undervisar på engelska.

Pjäsen kommer sannolikt få friskolekritiker att jubla och förespråkare rasa, vilket visar partiskheten i debatten. Hur mycket av barns utbildning som ska regleras av språket kan inte vara en smaksak – eller om man gillar det fria skolvalet – utan måste baseras på fakta.

Den skarpa sanningen är att vi inte vet.

Här pekar forskning på att inlärningen är sämre på andra språk än modersmålet och Utbildningsstyrelsen har uttryckt oro för att elevernas kunskaper i ämnen som fysik, geografi och samhällskunskap riskerar att påverkas. Samtidigt är det vetenskapliga underlaget för att ha utbildningar där ungefär hälften av lektionerna sker på engelska begränsad. Det kritiserades för några år sedan av Skolverkets dåvarande generaldirektör, som menade att Sverige måste bli bättre på att följa upp konsekvenserna av att allt fler elever går i skolor med engelskspråkig profil.
Därför är det rätt sätt fram för att tillsätta en sådan utredning, så att alla väsentliga fakta ligger på bordet, och agera utifrån resultatet. Att inte gå in i tvärkonfidentiella debatter om huruvida den heliga procenten är 50, 75 eller 100.
Den skarpa sanningen är att vi inte vet.
Läs mer:
Susanne Nyström: Hur kan invandrare integreras om det inte finns några svenskar att integreras med?
Susanne Nyström: Det är inte C som lämnat Alliansen – det är Alliansen som lämnat C


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen