Susanne Nyström: Svenska kyrkan kan inte stoppa drömmen om ett äkta Hollywoodbröllop - idag nyheter
   

Susanne Nyström: Svenska kyrkan kan inte stoppa drömmen om ett äkta Hollywoodbröllop



3b2e154f 2a4a 4f99 8df5 f8d192107ef8

I många fall är det konservativa som vill hålla fast vid traditioner, medan vänstern rycker på axlarna. När det kommer till att bruden leds till altaret av sin far är det tvärtom. Här försöker S stämpla ut eventuella innovationer – och Kristdemokraterna välkomnar influenser utifrån.
För i Sverige har praxis länge varit att brudparet går in i kyrkan sida vid sida, som en symbol för att äktenskapet ingås av fri vilja, av två lika. Svenskt äktenskap handlar alltså inte om att en omyndig kvinna överlämnas från en man till en annan.

Men under 2000-talet traditionen har börjat lossna. På senare år har det blivit vanligare att brudpar väljer den anglosaxiska seden, där brudgummen väntar längst fram i kyrkan medan bruden går in med sin far. Trenden har nog smugit sig in i det kollektiva medvetandet via amerikanska filmer och kungliga bröllop, och det uppskattas inte av alla.
Många präster är kritiska och avråder, med motiveringen att brudöverlämning symboliserar något patriarkalt och ojämlikt. Inför höstens kyrkomöte har Socialdemokraterna lagt ett utöva om att ta bort fenomenet från Svenska kyrkan.
Det finns faktiskt bara en sak att säga om detta, vilket är en debatt som blossar upp då och då, nu senast när Kronprinsessan Victoria gifte sig: spänna fast.

Brudöverlämning är ingen svensk tradition. Men när fler och fler hakar på trenden är det på väg att hända.

För även om det av utomstående kan uppfattas som konstigt och kanske lite fånigt att en svensk kvinna, som i genomsnitt är 33,9 år när hon går in i sitt första äktenskap och i regel flyttat hemifrån för länge sedan, plötsligt ska hålla sin pappa i handen är önskan inget att bråka om. Som en kristen representant en gång sa till mig, det finns tillräckligt med problem i samhället, vi behöver inte hitta på fler.
Därför är det logisk väg framåt för att Svenska kyrkan, som oftast lyckas hålla någorlunda jämn takt med samhällsutvecklingen, accepterar att det finns olika sätt att ta sig till altaret och att alla fungerar lika bra. Som Kristdemokraterna Svenska kyrkan framhåller att det är något som prästen och brudparet själva ska komma överens om – inte via direktiv från politiker. Och storkyrkans prosten menar att influenserna från populärkulturen “är ett uttryck för att traditioner är något levande”.
På så sätt har både kritikerna och valfrihetens förespråkare rätt: Brudöverlämning är ingen svensk tradition. Men när fler och fler hakar på trenden är det på väg att hända.

Läs också:
Susanne Nyström: Alla kan inte gilla alla politiska beslut – men alla måste kunna förstå dem
Susanne Nyström: SD-väljare är varken vanligare eller populärare än vi andra


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa