Svenska hushåll kastar mat för 14 miljarder varje år - idag nyheter
   

Svenska hushåll kastar mat för 14 miljarder varje år


Livsmedelsverket: Så får du varorna att hålla längre • Det är det vi slänger mest

En familj på två vuxna och två barn slänger mat för över 5 000 kronor per år.
Totalt slänger hushållen mat för 14 miljarder kronor per år, enligt en ny rapport från Livsmedelsverket.
– Det gör väldigt ont, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket, om siffrorna.

Enligt Karin Fritz är de tre största anledningarna till att vi som konsumenter slänger mat att vi lagar för mycket mat, vi är rädda för att bli sjuka av maten eller att maten känns unken.

Överst på listan över det som slängs mest står frukt och grönt på 36 procent, följt av bröd och brödprodukter på 19 procent och kött på tolv procent.

– Man måste fråga sig: “Varför blev det så här? Vad kan jag göra nästa gång?”, säger Karin Fritz i Nyhetsmorgon.

Inte farligt att äta

Majoriteten av alla livsmedel är märkta med ett bäst före-datum. Producenterna gör tester för att hitta ett datum då de kan garantera att maten uppfyller de kvalitetskrav de vill kunna garantera.

– Bara för att klockan slår midnatt den dagen blir maten inte farlig. Det som kan hända efter bäst före-datumet är att smak, utseende eller lukt kan förändras lite. Då behöver vi lita på oss själva och använda våra sinnen för att avgöra om det är ätbart, säger Karin Fritz.

Den yngre generationen har minst kunskap när det kommer till datummärkning och hur man bäst förvarar mat.

– Vi behöver hjälp att informera om detta. Tillverkarna kan lämna information om förpackningar, de kan även använda en frivillig tilläggsmärkning “ofta bra efter” och butikerna, som möter kunder varje dag, har stor möjlighet att informera och prata med konsumenterna.

Så minskar du matsvinnet

Så, vad kan man göra för att minska matsvinnet i hushållet? Enligt Karin Fritz bör temperaturen sänkas till fyra grader i kylen.

– Är du så kall vet du att maten håller längre än vad som står på förpackningen, eftersom instruktionerna på dem är för åtta grader i kylen.

Hon uppmanar oss som konsumenter att hålla koll på vad vi har hemma, inventera och planera innan vi handlar. Använd dina sinnen när det kommer till bäst före-datum och förvara frukt och grönsaker på rätt sätt.

imageproxy.a2d.tv?source=https%3A%2F%2Ftvmedia.image service.eu north 1 prod.vmnd

Idag 07:39

Matsvinn kostar 14 miljarder kronor per år: “Lockar för mycket mat”

Streama Nyhetsmorgen på idag nyheter Play

Nyheter varvas med djupgående diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.

Jenny & Steffo


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa