Sverige kan delas på två i Nato: ”Kan bli utan stark röst”

36d2712f d091 4798 882b d67a16d821e6


Sedan det blev klart att Sverige skulle få gå med i försvarsalliansen har diskussionerna fortsatt om Sverige ska lyda Natos amerikanska militärledning i Norfolk, USA, som styr över det nordatlantiska området – eller om Sverige ska tillhöra militärledningen i Brunssum i Nederländerna, som tar hand om de baltiska staterna, Polen och Tyskland.
På tisdagen berättade försvarsminister Pål Jonson (M). SVT att Sverige, precis som de övriga nordiska länderna, kommer att tillhöra den amerikanska militärledningen. Men det är ännu inte bestämt vad som ska hända med öarna i Östersjön, alltså Gotland, demilitariserade Åland och danska Bornholm. Det pågår en utredning om var i Östersjön gränsen ska dras för de olika militära kommandona. Enligt SVT:s uppgifter är ett förslag som ligger på bordet att Östersjön ska tillhöra kommandot i Nederländerna.

Att fatta beslut om vilket högkvarter Sverige ska lyda kan vara svårt, enligt Magnus Christiansson, universitetslektor i militärvetenskap vid norska försvarshögskolan.
– Varje operativ ledning har en regionplan. Problemet är att Sverige tillhör båda områdena, när vi både är ett Östersjöland och ett land på norra halvklotet. Hur man än drar gränsen så blir det knepigt, säger han.
Om det visar sig att Gotland och de andra öarna istället kommer att falla under Brunssums befäl, till skillnad från övriga Sverige, kan det leda till vissa problem, fortsätter han.
– Det kluriga är inte vem som ska leda när det är krig, för där har man redan rutiner för olika överlämningar av kommandon från en befälhavare till en annan. Vad som dock skulle kunna ha betydelse är att Sverige måste ha representation i form av general eller befäl, på båda ställena.

Magnus Christiansson, universitetslektor i militärvetenskap vid Norges Försvarshögskola.

Har två stavar som Sverige behöver fördela sina generaler på kan leda till en svagare svensk röst i sammanhanget, enligt Magnus Christiansson.
– Strategiskt och politiskt kan det vara ett problem för en liten stat att behöva splittra sig på det sättet. Man sprider då sitt inflytande vilket gör att man riskerar att stå utan stark röst i ett av kommandona, fortsätter han.

De baltiska länderna har förespråkat att Östersjön ska tillhöra den holländska militärledningen. Enligt försvarsministern är gränsdragningen ingen politisk fråga, och därför kommer den inte att diskuteras på toppmötet. Istället är det en militär kommitté av experter som sköter gränsdragningen.
Att gränsdragningen inte är av politiskt intresse är en sanning med modifikation, säger Magnus Christiansson.
– Även om det är militären som gör en bedömning kan det ändå få politiska konsekvenser. Även om man kan misstänka att det finns en stark amerikansk vilja att det ska vara så behöver det inte betyda att det delas av Sverige. Det återstår helt enkelt att se vad som dyker upp på toppmötet, säger han.
Läs mer:
Kristersson på hedersplatsen när Biden öppnade Natomötet


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen