Sverigedemokraterna försöker lägga beslag på skolpolitiken

f0befd3b c222 45cf bef0 ad9e9f9170d7f0befd3b c222 45cf bef0 ad9e9f9170d7

“De ska lära känna hut!” Jag hör Jimmie Åkesson vråla i P1 Morgon när han som förste partiledare intervjuas under Almedalsveckans första dag. Till min förvåning har Sverigedemokraternas partiledare fokuserat på skolpolitiken och de som borde lära sig hur man gör det är eleverna som inte klarar skolan. Några timmar senare levererar han sin punchline igen under sitt Almedalstal, där han ägnar avsevärd tid åt att prata om skolpolitik på SD:s vis.
Ja, faktiskt är det inte så mycket den egna skolpolitiken som presenteras i Almedalen, utan en skamlös kapning av Liberalernas skolpolitiska retorik. Han låtsas inte veta att L länge drivit frågan om förstatligande av skolan och att andra partier, inklusive Socialdemokraterna som han skyller det mesta av förfallet på, har uppmärksammat de nu oundvikliga områdena av ordning och reda i klassrummet. och lärarnas ökade befogenheter. Han utger sig inte heller veta att lagstiftningen redan för två år sedan skärptes och förtydligades vad gäller vilka disciplinära befogenheter lärare har och att det är flera nya propositioner på gång som lagts fram eller väntar på att presenteras i de utredningar som regeringen tillsatt. . Nej, han hävdar att det är SD som återigen tar ansvar för situationen i landet och nu måste skingra alla dimridåer angående det verkliga problemet. Det är så lätt att se vart han är på väg att det skulle vara skrattretande om det inte var så skrämmande.

Låt inte SD kidnappa skolfrågan, ni andra partier måste börja äga den tillsammans och sedan säga till SD: “Vi leder, ni följer”.

Åkesson har bestämt sig sig att erövra skolområdet som den sista punkten i SD-triangeln där migrations- och kriminalpolitiken redan är avskuren. “Vi leder, de andra följer”, upprepar han från Almedalscenen, och det är tydligt att SD tänker driva skolfrågan på samma sätt som de andra kärnområdena.
SD måste ta sig an skolpolitiken genom att tala om att återupprätta svenska värderingar i klassrum, korridorer och lärarrum. Genom att lova att “bryta befintliga tankemönster och börja bygga sunda normer, normer som vilar på grundläggande demokratiska värderingar och är förankrade i vårt svenska kulturarv”. Vad Åkessons tal återigen visar är att de är ett enfrågeparti med en enfrågelösning. De som inte anpassar sig till SD:s politiska samhällskonstruktion måste först veta vad de ska göra och sedan kastas ut.

Problembilden som Åkesson färger är inte falskt, det finns enorma ordningsproblem i svenska skolor, med hot och våld, bristande trygghet och studieångest, men att värderingsproblemen och därmed ordningsproblemen “i första hand finns i Sveriges invandrartäta områden” är. Problemen i skolan finns i hela landet, det är bara att han börjar ta del av de anmälningar som görs. Det är därför viktigare än någonsin att alla andra partier fortsätter att lyfta de disciplinära problemen, bristen på resurser och att börja samarbeta över partigränserna och visa konkret politisk handling för att göra något åt ​​det. Låt inte SD kidnappa skolfrågan, ni andra partier måste börja äga den tillsammans och sedan säga till SD: “Vi leder, ni följer”.
Läs mer text av Vesna Prekopic


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen