Sveriges kulturråd i Istanbul slutar

108f1458 3a36 486b 9f7d 2fd036fb97ea108f1458 3a36 486b 9f7d 2fd036fb97ea

I augusti i år upphör Sveriges utsända kulturråd i Istanbul. Men om det nuvarande kulturrådet, bildkonstnären och forskaren Mike Bode, får en efterträdare är i nuläget oklart, rapporterar Svenska Dagbladet. I ett mejl till tidningen skriver kulturminister Parisa Liljestrand (M) att “någon nyrekrytering inte är aktuell i nuläget”.
Sverige har för närvarande kulturråd utstationerade i London, Berlin, Paris, Bryssel, Washington (där rekrytering pågår) och Istanbul. Tidigare fanns även ett kulturråd i Peking, men sedan februari förra året är den tjänsten ledig, vilket DN tidigare har rapporterat om. Den siste personen på posten i Peking, Ola Johansson, var då kritisk till beslutet
– Jag tycker att det är väldigt olyckligt, sa han förra året till DN.

Kulturrådets uppgift är att främja kulturkontakter och kulturpolitiskt samarbete på internationell nivå. Parisa Liljestrand skriver till SvD att arbetet i Istanbul har varit framgångsrikt och att det tydligt visat hur kultur och demokrati kan vävas samman, även om det politiska läget i Turkiet inneburit utmaningar.
“Förhoppningen är att de nätverk och långsiktiga samarbeten som byggts upp nu ska kunna leva vidare”, skriver kulturministern.
Läs mer:
Kulturministeriet placerar en ledig tjänst i kulturrådet i Peking
Ambassadörer kritiserar planer på att minska kulturrådsposterna


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen