TBE-fallen ökar – här är smittorisken störst

7ead5802 2407 4f88 bc48 c0f43218d8567ead5802 2407 4f88 bc48 c0f43218d856

Under hela förra året rapporterades 596 TBE-fall i hela Sverige, vilket är det högsta antalet som någonsin uppmätts i landet. Hittills i år har 51 personer smittats, jämfört med 48 fall vid samma tidpunkt förra året, enligt Folkhälsomyndigheten.

Enligt Marika Hjertqvist, utredare på myndigheten, har TBE-fallen ökat stadigt under decennier – trots att allt fler svenskar vaccinerar sig mot sjukdomen.
– Det är ganska mycket som påverkar hur året blir. Det beror delvis på vädret. Är det för torrt kryper fästingarna ner i marken och söker skydd, annars torkar de ut. Regnar det kanske det inte är lika mycket folk ute och då utsätts man inte för lika mycket fästingar.
En faktor i den siffran smittade fortsätter att öka tros vara klimatförändringar.
– Det har blivit varmare vilket gör att vegetationsperioden blir längre och därmed också fästingsäsongen. Då får fästingarna mer tid att vara aktiva och föröka sig, säger hon.
Smittrisken för TBE anses vara störst i Götaland och Svealand. Tidigare användes Dalälven som en informell geografisk gräns för smittan, men nu har den enligt Marika Hjertqvist börjat krypa upp längs Östersjökusten.

Hur årets fästingsäsong kommer att vara är för tidigt att säga. Enligt Anna Omazic, forskare vid Norges veterinärinstitut, SVA, är det redan klart att fästingarna sprider sig norrut.
– Det finns ingen kommun som är fri från fästingar. Ligger man ovanför trädgränsen, på berget där det inte finns någon växtlighet, finns det förmodligen inga fästingar, säger hon.
I år håller SVA extra koll på taigafästingen som rapporterats i Sverige de senaste åren och som nu sprider sig längre söderut längs Norrlandskusten och även inåt landet.
Den kan bära på Krim-Kongo hemorragisk febervirus, som kan vara dödlig för människor, men infektionen har ännu inte hittats i Sverige.

Fakta.TBE

TBE är ett fästingburet virus som kan orsaka hjärnhinneinflammation. De som drabbas kan ha hög feber, svår huvudvärk och i vissa fall kramper och förlamningar.

Majoriteten återhämtar sig helt, men ungefär en tredjedel av de som blir sjuka kan få långvariga problem, bland annat trötthet och minnesproblem.

Källa: 1177

DN har tidigare även skrivit om flyttfågelfästingen som dök upp i Sverige för några år sedan. Den kan bära på denguevirus som kan vara dödlig, men infektionen har ännu inte hittats i Sverige.
– Flyttfågelfästingen är betydligt större och mer av en jägare än våra vanliga fästingar. Som tur är föredrar den att suga blod från nötkreatur eller hästar. I allmänhet är människor inte den primära värden för fästingar. Våra vanliga fästingar föredrar rådjur, rådjur eller smågnagare. Rådjur kan bära flera hundra, upp till tusen fästingar, säger Anna Omazic.

För att kunna hålla koll på spridningen av både inhemska och mer exotiska fästingar i landet har SVA lanserat webbverktyget Anmäl en bock, där allmänheten kan lämna rapporter om sina fästingfynd.
– De flesta fästningarna ligger på östkusten och runt Mälaren. Men man ser också en väldigt stor ökning längs västkusten. Vi får mycket rapporter från det området, men också från Stockholm och Uppsala förstås, säger Anna Omazic.
För att skydda sig mot TBE-infektionen är det enligt Folkhälsomyndigheten säkrast att vaccinera sig. Enligt Marika Hjertqvist är det också bra att undersöka kroppen varje gång man varit i områden med många fästingar.
– De brukar krypa runt ett tag innan de biter, så man kan få en skymt av dem innan dess. TBE smittar direkt i samband med bettet, till skillnad från borrelia som kan ta lite längre tid.

Fakta.Fästingbett

● De flesta fästingbett är ofarliga. Men det är klokt att ta bort fästingen så fort som möjligt. Detta minskar risken för att eventuella smittämnen hinner sprida sig till kroppen.

● TBE-virus överförs snabbt via fästingens saliv medan borreliabakterier, som finns i fästingens mage och tarmkanal, kan ligga kvar i upp till ett dygn.

● Ta bort fästingen med till exempel en pincett, genom att ta tag intill huden och försiktigt dra rakt ut.

● Håll koll på bettplatsen efteråt. Om du får rodnad inom några veckor med en diameter på minst 5 cm, eller symtom som feber, huvudvärk eller mår illa på annat sätt ska du uppsöka läkare.

Källa: Folkhälsomyndigheten, 1177


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen