Väggar, golv och tak är täckta med 100-tals meter tjocka ljudisoleringspaneler. Till och med den tunga järndörren som stängs bakom oss är försedd med samma ostgula skumstoppning.
Vi befinner oss i Sveriges tystaste rum. Den ligger i Kungliga Tekniska Högskolans lokaler i centrala Stockholm. Det var här forskare inom teknisk akustik och materialmekanik hjälpte Stiga Sports att producera företagets distinkta pingisracket.
Mikael Karlsson forskar inom teknisk akustik och är ansvarig för vibrationstesterna på Stigas nya modell.
– Det som är viktigt är att man fördelar massan på rätt sätt. Det var faktiskt vad vi kom fram till. Du vill ha träffpunkten på rätt plats. Det vi mäter är responsen och hur den förändras om man träffar perfekt eller lite utanför målet och hur upplevelsen är, säger forskaren Karlsson.
Trevligare möte
Dubbel silvermedaljör från OS i Paris, Truls Möregårdh berättar hur han upplever racketen.
– Det jag känner på nördigt pingisspråk är att det är skönare att slå i träet när det är den formen. Jag känner bollen längre och slår hårdare, men också säkrare skott. Jag har alltid känt det med racketen. Därför började jag leka med den redan efter två dagar, säger Truls.
Det var vid VM i bordtennis i Texas 2021 som Stiga Sports och Truls presenterade den kantiga modellen för första gången. Men trots Truls framgångar de senaste åren är 22-åringen ensam i den främsta herrgruppen om att använda modellen. Förklaringen kan vara att Stiga har patent på formen och inte har några planer på att släppa patentet och bjuda in kinesiska och japanska tillverkare.
– Våra tankar är att det är vi som ska förse världen med kantracketar såklart. Vi upptäckte racketens storhet väldigt tidigt. Därför var det väldigt viktigt för oss att skydda det när det gäller immateriella rättigheter, med patent och designskydd, konstaterar Andreas Zandrén, vd för Stiga Sports.
Fin fördel
Och Truls Möregårdh är glad över att fortsätta vara ensam med modellen bland de 30-50 högst rankade männen i världen.
Skulle du vilja möta kineser med sexkantiga racketar?
– Jag tycker att det är bra att vi har den fördelen här. De är inte sponsrade av Stiga och vill inte leka med det. För mig fungerar det bra om de inte gör det, ler Truls.
Stiga sponsrar för närvarande ett 60-tal bordtennisspelare runt om i världen och berättar att majoriteten av dem i alla fall har gått över till den kantiga modellen.
Oklart om den optimala formen
Företaget har även gett sina padelracketar samma form efter tester i vindtunnel på KTH. Stiga menar onekligen att kantig är bättre än rund.
Men vi vet ännu inte exakt vad den optimala formen är, säger Stefan Hallström, lektor i materialmekanik.
– Båda racketarna (Stigas kantiga och vanliga runda, reds. anm.) är lika stora och hålmönstret är i princip identiskt mellan denna racket och den andra referensracketen. Så det är inte det som gör skillnaden. Då är det sannolikt formen. Men därifrån, till att hitta en form som är optimal för drag, det är lite av en större sak. Det skulle kräva mycket ytterligare forskning och studier, hävdar Stefan Hallström.
Vad har Stiga mer i pipeline som börjar bli kantigt?
– Det som inte blir kantigt är vårt sätt att tänka. Det som är fantastiskt med dessa innovationer, både inom pingis och padel, är att organisationen har fått ett helt annat mod att testa nya saker, säger Andreas Zandrén, vd för Stiga Sports.
– Jag kan inte gå in på vad vi håller på med, men vi fortsätter att utmana gamla sanningar.
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.