Teorin: Gängkriminella värvas till islamistisk terror | Sverige

original


Den 23-årige mannen från Tyresö är dömd för flera grova brott och är central i nätverket Granängsringen. När han i början av året berättade för sin familj att han börjat besöka moskén på Sikvägen för att be, blev de minst sagt förvånade över hans nyvunna fromhet.

Polisen har under flera år regelbundet sökt honom i samband med olika brottsmisstankar.

– Jag sa “du är vuxen, du gör som du vill”, men det var absolut inget jag hade förväntat mig, säger en anhörig.

Familjen, som inte har någon koppling till moskén och radikala religiösa miljöer, fick även besök av polisen som noterade att 23-åringen förändrat sitt sociala liv.

640@60
Bild från säkerhetspolisens insats den 7 mars i år.

Foto: JANNES ÅKESSON / SWEPIX

Vid lunchtid den 7 mars i år slog Säkerhetspolisen och insatsstyrkan till mot flera adresser i Tyresö, bland annat moskén på Sikvägen. Den centrala arresteringen är ett bröderpar med svenskklingande namn som har konverterat till islam och är aktiva i moskén. Bröderna grips hemma hos sin mamma, misstänkta för förberedelse till terrorbrott och grova vapenbrott.

Organiserad brottslighet

En 20-årig man, även han ansluten till nätverket Granängsringen, har också varit på Säkerhetspolisens radar och grips när han ska hämtas i en bil. I hans lägenhet beslagtar polisen flera vapen.

Den 23-årige mannen är lite svårare att få tag på, men mot kvällen sitter han och de tre andra anhållna. Alla är misstänkta för grova vapenbrott, men bara bröderna för förberedelse till terroristbrott.

– Vi var tvungna att agera för att stoppa planerad brottslighet, sa Fredrik Hultgren-Friberg, pressekreterare på Säkerhetspolisen.

En månad senare greps en man i 60-årsåldern, som predikade i moskén, misstänkt för grovt deltagande i en terroristorganisation. Han har immigrerat till Sverige från Somalia. Säkerhetspolisen bekräftar att brödernas koppling rör den somaliska grenen av IS.

arresterad i Spanien

Den 16 mars attackerade spansk polis en 18-åring i Barcelona. Gripandet, som är filmat, är resultatet av ett samarbete med Säpo, franska underrättelsetjänsten och Europol. Mannen misstänks för att vara medlem i IS och sprida propaganda och detaljerade instruktioner om terrordåd via krypterade sajter.

Säpo bekräftar att de samarbetat med spansk polis men vill inte kommentera gripandet ytterligare.

I sin kontakt med männen i Tyresö ska 18-åringen ha pratat om möjliga terrormål och utbytt så kallade manualer om terrorism. Han har även tidigare varit i kontakt med en person i Kanada som greps för ett år sedan efter att ha planerat en terrorattack. Det var de i så fall avsedda mål “judiska personer”.

640@60

Polis på plats utanför den israeliska ambassaden efter att explosioner hörts i området under natten.

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅ

Ambassadskjutning kopplat till gängmedlemmar

Det är tidig morgon den 16 maj. En taxi kommer körande i hög hastighet på en väg i Tyresö mitt i natten och en polispatrull beordrar taxin att stanna. I taxin sitter en 15-åring iförd handskar. På frågan från polisen om han är beväpnad säger han att han har ett vapen. Den är laddad och ligger i hans jackficka.

GPS:en i taxin är inställd på Israels ambassad. 15-åringen är anhållen och misstänkt för grovt vapenbrott.

Senare den kvällen. Fortfarande Tyresö. Klockan är strax före klockan 22. En 16-åring och 14-åring springer från en taxi i samband med att polisen gjorde en kontroll. Taxin beställs till samma adress som Israels ambassad. 16-åringen anses vara en “springare” för nätverket Granängsringen och har kontrollerats flera gånger under de senaste händelserna. I samma veva kontrollerar polisen en annan bil. I den sitter flera unga män från nätverket Granäng. De kommer att släppas efter inspektion.

arresterad på ambassaden

Några timmar senare, klockan 02:00 den 17 maj. En patrull som vaktar den israeliska ambassaden hör smällar och noterar en man som springer. Han grips och visar sig vara 16 år och beväpnad. Polisen gör husrannsakan på flera ställen.

Efter alla dessa händelser som berör Tyresö och bostadsområdet Granängsringen, som av den lokala polisen beskrivs som en så kallad öppen narkotikaplats, har polisen startat ett omfattande utredningsarbete. Sedan tidigare är det känt att det finns ett nät kopplat till Granängsringen.

Nätverket Granängsringen sysslar med omfattande narkotika- och vapenhantering. Det är utpekat som ett kriminellt nätverk sedan 2020. Polisen uppskattar att det rör sig om ett 20-tal män i åldrarna 18-28 år. Den så kallade “svansen” består av yngre personer som bor i Granängsringen med omnejd. Detta enligt polisens undersökning. Nu tror polisen att det finns “bubblor” i den här miljön efter en rad skottlossningar de senaste veckorna och oron bland områdets kriminella uppges vara stor.


LÄS MER: Polisen ökar säkerheten kring “judiska intressen”
LÄS MER: Premie Droger, borttappade kalsonger och ramadan – den terrormisstänktes brors egna ord
LÄS MER: Man gripen i nytt terrordåd i Tyresö – kopplat till moskén

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen