Tomas Ramberg: Bilägare Tidöregeringens käraste kelgrisar


Vid en första anblick ser budgetöverenskommelsen om reduktionsskyldighet ut som om Sverigedemokraterna tappat igen. Partiet tvingades redan i våras överge sitt vallöfte om att slopa nedsättningsplikten. Partiet bjöd på buller och tipsade media om regeringskris, men tvingades ändå acceptera M:s och KD:s förslag om 6 procents nedsättningsskyldighet. Också med ett års försening.
När det nu också tas upp igen är SD:s förklaring att det “bara är en siffrorsövning i budgeten”.
Bakom det oseriösa uttrycket “numerisk övning” döljer sig ett stort inkomstbortfall för svenska staten.

När regeringen går till valet 2026 kommer det att ha sänkt bilisternas bränsleskatter med 17 miljarder. Det är en “sifferövning” som är större än vad regeringen satsade på välfärden i Sveriges kommuner och regioner i förra budgeten.
Sverige ligger i botten av EU när det gäller drivmedelsskatter där vi enligt finansdepartementet konkurrerar med Bulgarien om att göra bilkörning överkomlig.
Notan för att garantera bilägarna lägre kostnader betalas av alla andra.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), energi- och industriminister Ebba Busch (KD), finansminister Elisabeth Svantesson (M) och Sverigedemokraternas miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen under tisdagens presskonferens.

Så har i princip Sverigedemokraterna har rätt. De har uppnått samma resultat som de tidigare velat uppnå genom att ta bort reduktionsskyldigheten. De har gjort det genom att sänka skatterna på bensin och diesel istället.
SD:s problem är att de i sin stora iver att vara Miljöpartiets motpol i svensk politik har lärt sina väljare att hata just reduktionsplikten. Nu måste Jimmie Åkesson omskola väljarna på den punkten och förklara att priset på soppan är det viktiga, inte hur det sänks.
Även miljöminister Romina Pourmokhtari (L) säger sig ha vunnit. Enligt henne är kombinationen att höja nedsättningsskyldigheten igen och sänka skatten “en gyllene lösning”. Hon hävdar till och med att det gör att Sverige kan nå EU:s 2030 klimatmål.

Frågan är om miljöministern ska överge sitt äggmantra.

Det återstår att se. Enligt regeringens egna beräkningar återstår mycket för Pourmokhtari att bocka av EU-målet. Visserligen ökar nu inblandningen av klimatvänliga bränslen i bränslet, men dagens besked får också motsatt effekt.

Genom att gynna ägandet av fossildrivna bilar minskar drivkraften att köpa en elbil eller sälja bilen och åka kollektivt.
Pourmokhtari har med en politikers envishet upprepat att den tidigare S/MP-regeringen med reduktionsskyldighet “lägger alla sina ägg i en korg”. Frågan är om miljöministern ska överge sitt äggmantra.
Nu lägger hon tillbaka några ägg i korgen.
Läs mer:
Regeringen ökar nedsättningsskyldigheten – men sänker skatten på bensin
Läs mer av Tomas Ramberg:
Den danska fladdermusen slår tillbaka
Miljardfrågan är om vi behöver ny kärnkraft överhuvudtaget


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa