Tommy Körberg: ”Skit i traditionerna” gjorde intryck på mig.

ea48480b edf7 473f ab75 a49a9ea33676


Tommy Körberg är en av en handfull svenska artister som bara känns igen på sitt efternamn och som är lika självklara på scen som sångare och skådespelare.
Han har tidigare berättat om sin långa karriär och sitt hektiska liv i biografin “Sing till you fall”, 2012 och i sommar sammanfattar han sina femtio år som artist när föreställningen “Grand finale” får nya turnédatum över hela landet .
Körberg, som började sin konstnärliga karriär i mycket ung ålder, har en närmast legendarisk katalog med låtar att välja mellan – från sin första hit “Judy min vän” till nationaleposet “Fattig bondräng” och megahits som “Anthem” från musikalen “Chess”, som han spelade över tusen föreställningar av i Londons West End.
– Jag blev sjuk i somras, efter att jag opererat mig i hjärtat några år innan dess. Då trodde jag inte att det kunde bli någon show, den fick skjutas upp – men nu mår jag bra och kan göra turnén. Jag ser fram emot att träffa publiken, säger han.
Vad kan de förvänta sig av showen?
– Ja, jag har stått där i två timmar. Det är en slags resa genom min karriär men det är ingen final på det sättet, om alla tror att jag ska dö. Men det är ett adjö. Ett par träffar och så ska jag berätta lite om vad som hände i livet. Och så har vi ett väldigt bra band som består av åtta medmusiker.
Ett par träffar…
– Ja, he he. Vi gör bland annat en väldigt fin version av “The winner takes it all” och en trio låtar jag gillade i min ungdom. Det kan vara kul att höra en man sjunga Gloria Gaynors “I will survive”? För det gjorde jag.

1. “The Holdovers”, film av Alexander Payne (2023)
“Jag gillade verkligen den här filmen, det är synd att så få av den här kalibern görs. Paul Giamatti är briljant i sin roll och själva berättelsen är så mänsklig och fin på temat föräldrar som inte bryr sig om sina vuxna barn. Det fick mig att tänka på hur jag har varit som förälder, jag var också lite undvikande ibland. Men, jag är glad att du gör filmer som får vara lite poetiska. Peter Dalle och jag brukar prata om film tillsammans, det gillar jag också.”

Filmen


2. “Talk to her”, film av Pedro Almodóvar (2002)
“I mitten av filmen tar regissören in ett musikstycke som spelas från början till slut. Caetano Veloso sjunger “Cucurrucucú paloma”, en jävligt fin låt. Det finns så mycket dålig filmmusik, verkligen musik i film borde bara kännas och inte höras Men det finns undantag som i ‘Tala med her’, eller ‘Maestro’ (2023) om Leonard Bernstein – en bra film, men de hade missat något som Birgit Nilsson berättade om Bernstein. Jag gick inte förbi en spegel utan att titta, och hon hade frågat om han var en narcissist. Han svarade: ‘Nej Birgit, det här är inte narcissism – det är ren kärlek.’

Filmen


3. The Beatles, band (1960–1970)
“Jag såg dem i oktober 1964 på Isstadion på Johanneshov i Stockholm. Men, man hörde bara ett två tre Fyra och då skrek alla i publiken. Jag minns att tjejernas klackar fastnade i någon form av cementsand, det var totalt kaos – men en upplevelse. När jag var ung gillade jag Tommy Steele mer än Elvis. Lille Richard var också roligare än Elvis trodde jag. Ja, det var innan jag upptäckte jazzen.”

Skalbaggarna.

Foto: TT

4. “Shit in the traditions”, roman av Leif Panduro (1958)
“En bok som gjorde intryck på mig som tonåring. Tidigt i boken biter huvudpersonen David sin lärare i benet och sedan fastnade jag. Jag var nog lite för otålig för att vara i skolan, jag hade en kort intellektuell period när jag var femton – men det gick över när musik kom in i bilden. Sedan fick jag en gitarr och lärde mig Stones-riff, men jag var som sagt mer för Beatles, jag försökte kamma mitt hår som deras, men det såg mer ut som en nazisthjälm.”

Leid Panduros


5. Eric Dolphy, amerikansk jazzmusiker (1928–1964)
“När jag började sjunga ordentligt blev jag allt mer intresserad av jazz. En av de största för mig är Eric Dolphy. Jag lyssnade mycket på albumet ‘Out to lunch’ (1964) och tänkte: hur rik är musiken? Det och sedan ‘The atomic Mr Basie’ med Count Basie Orchestra (1958), den skivan stals från mitt källarförråd på Östermalm, ja, eller på ‘gross Östermalm’ som jag kallar den delen hade jag 3 000 skivor där, det var nog ett uppdragsjobb.”

Eric Dolphy (TV) med John Coltrane.

Foto: Kamerareportage/TT

6. “The Self-Eliminating Child and the Search for an Authentic Identity”, facklitteratur av Alice Miller (1980)
“När jag satt i fängelse läste jag Alice Miller, jag ville veta var min ångest och otålighet kom ifrån. Det kan vara trevligt att läsa om andra som också hade det svårt när de var barn. Att bli lämnad lämnar mer av ett intryck. än du tror Alice Miller är psykolog och författare och jag försökte göra någon form av självanalys där jag var uttråkad, och det hjälpte mig att läsa mer.

7d1ea8f2 e20a 4d9d a865 02e4f44b845a


7. Bertrand Russell, brittisk filosof (1872–1970)
“Jag läser allt jag kommer över av Bertrand Russell. Jag har också försökt läsa ‘Filosofen som inte ville tala’ av Sten Andersson – men det gick inte alls. Nu är jag inne i en detektivperiod och har nyligen läst “Igelkottens elegans” av den franske författaren och filosofiläraren Muriel Barbery.”

Bertrand Russell.

Foto: TT

8. “Lola”, enmansspel (2018)
“När jag spelade Lola i pjäsen med samma namn fick jag nya perspektiv på hur folk kan känna. Det gjorde ont att gå i klackar kan jag säga, men jag lärde mig mycket om att förstå, hur olika vi är trots att vi är samma sorts djur jag fick ett bra mottagande för den rollen men det viktigaste för mig var budskapet om utanförskap Lola gav mig insikt i hur det är att inte bli accepterad för den man är.

Tommy Körberg i rollen som Lola.

Foto: Magnus Hallgren

9. “Waiting for Columbus”, album med Little Feat (1977)
“1979 åkte jag till en väns hus i Kenya för en stund ensam och upptäckte en skiva där som vi spelade mycket. “Waiting for Columbus” är ett livealbum inspelat under sju konserter och rekommenderas till alla som vill veta vilken blues rock är. Min kompis och jag sov ute i ett tält, vi väcktes av en apa som kliade oss i huvudet. Vi hade väldigt roligt som jag minns det.

Little Feat.

Foto: Ian Dickson/REX/TT

Fakta.Tommy Körberg

Född: 1948

Levande: Stockholm

Debuterade med albumet “Nature boy” 1968 och fick en Grammis som årets nykomling. Vann Melodifestivalen med “Judy min vän” 1969 och tävlade för Sverige i Eurovision.

Fick hans internationellt genombrott 1986 med sin medverkan i Björn Ulvaeus och Benny Anderssons musikal “Chess” och har medverkat i flera band och musikaler, bland annat “Änglagård” på Oscarsteatern i Stockholm.

Gör i sommar: Turnerar med föreställningen “Grand finale”.

Tommy Körberg med sin trogna följeslagare Marlon på bondgården utanför Trosa.

Foto: My Matson

Tidigare i Min kulturhistoria
Mapei: Erykah Badu har gjort mitt livs symfoni


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen