Toni Kroos gör karriärens sista matcher under fotbolls-EM

c437126f b036 43bb 895f c6c19b1462b3


Tyskland fick lämna EM 2021 mot England redan i åttondelsfinalen. Tre dagar senare meddelade Toni Kroos att han gjort sitt i landslagströjan.
Kroos passar i sidled, noterade en tysk fotbollsikon (Uli Hoeness). Kroos är inte längre landslagsklass, sa en annan (Lothar Matthäus).

I fjorton år då spelades VM i Sydafrika. Spanien var i toppen av världen och Andrés Iniesta avgjorde finalen, men det var Tyskland som stod för charmen. Det nya, unga, snabba Tyskland, med spelare som Manuel Neuer, Mesut Özil, Sami Khedira, Thomas Müller, Jérôme Boateng – och Toni Kroos.

Många tror att mästerskapet 2010 lade grunden till Tysklands VM-guld fyra år senare.  På bilden: Mesut Özil, Toni Kroos och Mario Gómez efter uttåget i semifinalen mot Spanien i Durban.

Foto: TT

Kroos fungerade mest som vikarie i Sydafrika. Han hade en fin säsong på lån hos Bayer Leverkusen och skulle så småningom växa till en viktig spelare i jätten Bayern München.
Fyra år senare var han en nyckel när Tyskland vann landets fjärde VM-guld.
Johan Cruyff höll sig inte tillbaka den sommaren när han beskrev Kroos. “Han gör allt rätt. Hastigheten på hans passningar är fantastisk och han ser allt. Det är nästan perfekt”, konstaterade den holländska fotbollsikonen och tänkaren.
Efter VM-guldet, där Tyskland på ett skickligt sätt hade byggt på den nya generationen från 2010, valde Kroos att lämna Bayern München för matcher i Spanien och Real Madrid.
Han tog plats på mittfältet i den spanska huvudstaden på en gång, och stannade sedan. Tio säsonger i Real Madrids tröja har resulterat i nästan oefterhärmliga fem segrar i Champions League. I våras var det öppningspasset till en framrusande Vinícius Júnior i semifinalen mot Bayern München som på många sätt definierade hela säsongen.

Toni Kroos fick lyfta Champions League-pokalen – igen.

Foto: Uwe Kraft/TT

För att sätta statistiken ovan i sitt sammanhang är fem Champions League-titlar lika många som ärkerivalerna Barcelona tillsammans som en klubb. Endast tre (förutom Real Madrid) har fler än Kroos: Milan, Liverpool och Bayern München.

Tyskland har börjat EM på hemmaplan på ett stabilt sätt. Premiären mot Skottland slutade 5–1, den andra gruppspelsmatchen mot Ungern slutade 2–0. Toni Kroos har varit lika pålitlig som vanligt.
Ja, han är tillbaka i landslaget igen. I Kroos frånvaro verkade tyskarna knappt kunna vinna en enda match och efter en nära förödmjukande 1–4-förlust mot Japan i september 2023 fick förbundskaptenen Hansi Flick sparken.
Istället tog Julian Nagelsmann över rodret, och ställde frågan till Kroos – som tackade ja. På det nykomponerade mittfältet tillsammans med “late bloomer” Robert Andrich och lagkaptenen Ilkay Gündoğan verkar Kroos ha siktet inställt på den enda medaljen han fortfarande saknar: EM-guldet.

Toni Kroos spelar sina sista matcher i karriären under sommarens EM.

Foto: Moritz Mueller/TT

Mästerskapet är också det sista han gör på en fotbollsplan. “Min ambition har alltid varit att avsluta min karriär på toppen av min nivå”, skrev Kroos själv när han meddelade i våras.
Det är inte helt lätt att hitta fotbollsspelare som tagit sig från den absoluta toppen. Kanske kommer karriären att rundas av i USA eller Asien, kanske spelaren i slutändan mest blir en belastning för klubben där han tidigare var så älskad.
Om det också skulle ha varit fallet med Kroos är oklart. För en spelare som tänker snarare än springer helt i onödan, tenderar tidens gång att vara mer förlåtande. Med det sagt är det nog många som gillar fotboll som känner sig lite ledsna över att inte få se 34-åringsdräkten upp i höst.

Fakta.Toni Kroos

Född: 4 januari 1990 (34 år), i Greifswald.

Klubbar som spelare: Real Madrid (Spanien), Bayern München, Hansa Rostock och Greifswalder SC (Tyskland).

Möjligheter/mål för Tyskland: 111/17.

Mästerskap: VM 2010, VM 2012, VM 2014, VM ​​2016, VM 2018, VM 2021 och VM 2024.

Meriter i urval: Årets fotbollsspelare i Tyskland 2014. Ett VM-guld och ett VM-brons. Sex Champions League-titlar, fyra spanska ligatitlar och fyra tyska ligatitlar.

Nuvarande: Spelar EM för Tyskland. Har sagt att han lägger skorna på hyllan efter mästerskapet.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen