Tre vanliga människor som snubblade över misstänkta fornfynd

037ff0b9 6562 486a b507 c59f3de49d33


Det händer mellan varven att vanliga människor gör stora upptäckter. Bönder hittar romerska mynt när de plöjer, husägare hittar skatter på sina vindar när de byter tak, och barnfamiljer på utflykter snubblar över magnifika hällristningar.
Erika Nicklasson i Askersund var med sina söner vid deras favoritsjö, alldeles nära hemmet, när något plötsligt fångade henne.
– Under mossan stack ett mönster ut. Jag slet bort mig lite och såg att det var en orm, med runor.
Hon kontaktade Länsstyrelsen som i sin tur kontaktade Riksantikvarieämbetet. Där fick docent Magnus Källström fallet på sitt skrivbord.
– Ormslingan är utformad som om det vore vikingatiden, men runorna är äldre, från folkvandringstiden. De skulle aldrig ha kombinerats, så min slutsats var att det här var en nygjord carving.

När DN frågar Magnus Källström när han försöker tyda runorna på bilderna han fick, ser han att den första kan läsas som “nittonhundratolva”.
– Det är förmodligen året då ristningen gjordes. Sen är den inte riktigt modern trots allt, utan mer än hundra år gammal. Den andra halvan däremot kan jag inte få ordning på just nu utifrån vad jag kan urskilja på fotografierna, vilket retar mig lite, säger han.
Erika Nicklasson tycker ändå informationen är spännande och sätter stopp för sitt korta arkeologiska äventyr med detta utan problem.
– Jag letar hellre efter svamp faktiskt, om jag fick välja.
Jörn Spolander är en bekant namn för DN:s läsare, men i det sammanhang vi nu ska beskriva var tidningens vetenskapsreporter på semester och seglade i Stockholms skärgård. På ön Fjärdlång finns en liten kiosk, och det var när Jörn och sonen var på väg tillbaka till båten efter att ha handlat där som de tog en omväg genom skogen – och såg konstiga mönster i ett berg.
– Vi tog bilder och mejlade till Länsstyrelsen som också tyckte att det såg ut som en ristning och gissade på plats att den kunde vara 500 år gammal. Det är tydligt att vår fantasi har vingar!

Bild 1 av 2

Foto: Jörn Spolander

Bild 2 av 2

Foto: Jörn Spolander

En tid efter upptäckten experterna inspekterade dock fyndet på plats och sedan krossades drömmarna.
– De bedömde att det var naturliga isspår, säger Jörn Spolander.

Efter två nitlotterier är det dags för en riktig solskenshistoria. Bokstavligen. Dragljuset var helt avgörande när Maja Åkerström upptäckte fem (!) fartyg från bronsåldern, inhuggna i berget mitt i storstaden – precis vid Kärrtorps IP i södra Stockholm.
– Jag kan fortfarande inte riktigt smälta det, säger hon och berättar att hon visserligen studerar arkeologi, men med inriktning på helt andra tidsepoker. Och fyndet gjordes på fritiden, nära hemmet.
– Jag har varit där så ofta och tyckt att det var ett trevligt ställe, men nu har jag insett att tajmingen var helt rätt då. Ljuset föll så att jag kunde se figurerna. Fantastiska fartyg, det kändes helt overkligt.

Svårt att se på berget, men lika tydligt som någon annan på upptäckarens underarm.  Maja Åkerström har förevigat sina hällristningsfynd.

Foto: Nicklas Thegerström

Andra arkeologer har hyllat Maja efter fyndet, men hon säger själv att det nästan bara var tur.
– Rätt tid. Rätt plats. Då hade jag aldrig försökt leta förut, men nu – när jag faktiskt gör det… hittar jag ingenting, skrattar hon.
Men fartygen i Kärrtorp var i alla fall en äkta fornlämning och Maja Åkerströms fynd är registrerat i Riksantikvarieämbetets databas Fornsök, under beteckningen L2023:2927. Den finns också bevarad på annat sätt, hos upptäckaren.
– Min bror är tatuerare. Det är de två första figurerna jag hittade, säger Maja och visar arbetet på sin arm.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen