Trions trestegsraket: Brevkupp, sprängningar, rörbombsfälla

05 triodoms 1080


– Det är nästan så att man tror att det är en film och inte i verkligheten, men det är det, säger statsåklagare Helena Treiberg Claeson, som lett ärendet.

Polisens utredning tog fart efter att tre adresser sprängdes inom en vecka i augusti förra året i Göteborg. Utredarna såg sedan ett mönster: En 23-årig kvinnas mobiltelefon var uppkopplad på platserna.

En övervakningsoperation inleddes mot kvinnan och hennes telefon avlyssnades. I oktober stoppade polisen 23-åringen när hon anlände till Göteborg från Stockholm – med en påse innehållande sprängämnen. Hon greps sedan av detektiverna, men spåren ledde polisen vidare till två 22-åriga män.

– Hon fick en taxi beställd till en adress i Göteborg. Polisen åkte dit och där stod två killar och väntade på henne, säger Helena Treiberg Claeson.

Polisen började, i hemlighet, att utreda och kartlägga de två männen. Sedan började fler och fler pusselbitar falla på plats och en härva löste sig.

Fick en mobiltelefon insmugglad till anstalten

Den häpnadsväckande historien går tillbaka till januari 2023.

– Det handlar om en ung man som sedan utsattes för en brutal kidnappning, säger Treiberg Claeson.

Flera personer dömdes i somras för kidnappningen. En av dem, en man i 20-årsåldern, var vän med den 23-åriga kvinnan och de två 22-åriga männen. Efter att polisen fick tillgång till deras krypterade Signal-chattar avslöjades det att de sms:ade med den dömde kidnapparen – som befann sig i ett fängelse.

– Han hade tillgång till en telefon, vilket han givetvis inte skulle ha, men han hade kontakt med alla åtalade.

Enligt åklagaren hade gruppen en “plan A” inför den häktade mannens rättegång i hovrätten angående kidnappningen.

– Det var att man ville misskreditera målsäganden.

Först skickades sex brev hem till de olika personer som dömts för människorov, även till trions vän för att det inte skulle se ut som att det var gjort för hans skull.

– I breven skriver man inte rakt ut att det är killen som blev offer för kidnappningen som skickade det, men av innehållet förstår man att det är det man vill framställa det som.

Orden inifrån institutionen: Nu är det plan B

Men brevkuppen släppte inte deras häktade vän. Det var då de tre explosionerna i Göteborg skedde. Syftet med dådet menar åklagaren var att få det att se ut som att ett kidnappningsoffer hämnades på sina kidnappare.

– De spränger två platser där två killar (dömda för kidnappning) bor eller bodde. Den tredje adressen ligger nära där en annan av de dömda bor, du kan ha gått fel. Det är otroligt hänsynslöst att utsätta människor som bor i dessa fastigheter i riskzonen genom att spränga deras port.

Inte heller explosionerna ledde till någon framgång. Dagen innan hovrättsförhandlingen skulle börja gjordes nästa drag. Enligt åklagaren gick de till kidnappningsoffret och placerade två rörbomber under hans husvagn.

– Då ringer du anonymt till SOS och säger att du är hans vän och vill lugna ditt hjärta och berätta att han planerat och genomfört explosioner.

Men de misslyckades även med denna kupp.

– Det var plan A. Den här mannen som ville vara fri skriver, efter avslutad hovrättsförhandling, beskedet “nu är det plan B som gäller”.

Släppplanen: Bomb, uniform och en Audi

Enligt åklagaren handlade den nya planen om att befria mannen från anstalten. Det var planerat att han skulle låtsas vara sjuk och föras till sjukhus. Trion hade, enligt de misstänkta, gjort tillslag mot fängelset och sjukhuset. De försökte också köpa en ordningsuniform, en Audi med falska registreringsskyltar som flyktbil och ett falskt pass för att han skulle lämna landet.

Dessutom skaffade man sprängämnen och en fjärravtryckare som enligt de misstänkta skulle användas vid utsläppet. Men det var då polisen fick tag i den 23-åriga kvinnan när hon kom till Göteborg.

Efter polisens upptäckt, när kvinnan greps och allt avslöjats, kontaktades Kriminalvården som fick flytta den häktade mannen till en annan anstalt.

Fängelsestraff för alla tre

Trion åtalades för en rad brott. I fredags dömdes den 23-åriga kvinnan till fängelse i två år och två månader för innehav av sprängämnena, vapenbrott, grovt osant uttalande, fem av hotbreven och medhjälp till två av sprängningarna.

En av männen fick fyra år och tre månaders fängelse medan den andra mannen fick en månad kortare straff för olika former av inblandning i härvan och ytterligare brott som kvinnan frikändes för.

Alla tre friades dock från grov förberedelse till rymningsfrämjande, inklusive en kvinnlig anhörig till den häktade mannen som misstänktes för inblandning i planerna.

– Det är ett omständighetsfall som bygger på att lägga ett pussel. Det är ett ovanligt, speciellt och omfattande fall.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen