Trots förlusten – Nationell samling fortsätter att växa

6446a2b1 cf55 4a3f a8c0 72f3024db8936446a2b1 cf55 4a3f a8c0 72f3024db893

Efter den första omgången av nationalförsamlingsvalet (som äger rum i enmansvalkretsar) för en vecka sedan tippades Marine Le Pens nationalförsamling få majoritet i kammaren när de fick en tredjedel av rösterna. Den spretiga men snabbt organiserade vänsterkoalitionen låg inte långt efter (28 procent), medan president Emmanuel Macrons centrumallians bara fick 22 procent.

Att detta kom som kalldusch för Macron också kan vi väl anta. Vänster- såväl som centeralliansen genomförde en parallell kampanj där de kandidater som kommit trea i den första valomgången ombads hoppa av, vilket de gjorde i en stor majoritet av valkretsarna. Macrons och vänsterväljare ombads sedan rösta på den kvarvarande kandidaten utöver nationalisten, oavsett om man sympatiserade med hans/hennes parti eller inte.

I längden kvarstår problemet. För även om nationalisternas framgångar var mindre än befarat har partiet mer än fördubblat sina platser i parlamentet

Detta gjorde också väljarna, framför allt på vänsterkanten, som har motstånd mot nationalisterna i sitt politiska DNA. Voilàden politiska kartan över nationalförsamlingens mandat efter valet ritades om igen.
Störst var vänsterkoalitionen, sedan kom Macrons centrumallians och det tredje största blocket blev nationalisterna. Faran är över för den här gången. Men i längden kvarstår problemet. För även om framgången var mindre än befarat, sedan förra valet (2022) har nationalisterna ökat antalet platser i parlamentet från 89 till 143 av de 577 platserna.
Att det bara skulle ha skett på ens egna meriter verkar dock uteslutet. Partiet har legat extremt lågt och trots det har flera av deras kandidater lyckats uttrycka homofobi, rasism och/eller antidemokratiska åsikter.
Vilka eller vilka partier som kommer att styra landet är fortfarande oklart. Som svensk tycker man gärna om att delar av vänstern och mitten nu ska kunna bilda en regeringsduglig koalition – så skulle det fungera i en riksdag med proportionell val. Men i den franska traditionen, som sedan efterkrigstiden har byggt på ett parlament med stark majoritet, finns det inga lösningar på den uppkomna situationen. Kompromissen som metod har aldrig testats.
Det enda man kan våga sig på är att det här kommer att ta tid och att det blir svårt.

Läs mer om det franska valet:
Karin Stensdotter: Ett demokratiskt underskott har banat väg för de franska nationalisterna
Martin Gelin: Bara förortsväljarna kan rädda den franska demokratin
Martin Gelin: Frankrikes Murdoch kan ge nationalisterna makt


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen