Turister orsakade grekisk skogsbrand – sköt fyrverkerier från lyxyacht

be23a3ca cc9b 4e93 9633 2b1603af2589be23a3ca cc9b 4e93 9633 2b1603af2589

Den grekiska värmeböljan har lett till omfattande skogsbränder som rasar i olika delar av landet. Hittills har en person omkommit i bränderna, en 55-årig brandman som inte överlevde skadorna han fick när han bekämpade en skogsbrand i Ilia i södra Grekland, enl. BBC.

Nu växer ilskan bland lokalbefolkningen efter rapporter om att en brand på ön Hydra, söder om Aten, orsakades av att fyrverkerier som påstås ha skjutits mot en skog från en lyxyacht i fredags. Branden är just nu under kontroll men ska ha varit svår att bekämpa då räddningstjänsten bara lyckades släcka den från havet. Helikoptrar ska också ha vattenbombat bränderna från luften.
– Det är upprörande att vissa människor så oansvarigt kan skjuta in fyrverkerier i en barrskog, säger Hydras borgmästare Giorgios Koukoudakis efter händelsen till grekisk media enligt Ekathimerini.
Fördömandena strömmar också in i sociala medier.
“Rika människor med mer pengar än de har hjärnor”, skriver en person.

Enligt källor till Ekathimerini de som chartrade yachten måste vara kazakiska medborgare. En kapten på ett fartyg som ska ha varit i närheten ska ha varit med om händelsen. Grekiska myndigheter planerar att göra gripanden, skriver tidningen.
På fredagen var skogsbrandsrisken hög på Hydra, vilket innebar att fyrverkerier var förbjudna.
Sedan i tisdags har grekiska myndigheter varit i högsta beredskap. Landet darrar inför ännu en sommar med höga temperaturer och hårda vindar, förhållanden som gör att skogsbränderna är svårsläckta. Förra sommaren kämpade Grekland mot svåra bränder, de mest omfattande i Europeiska unionens historia.

Minst 79 personer greps då misstänkta för att ha orsakat bränderna som krävde många liv. Grekland har sedan dess också skärpt sina lagar om mordbrand. Nu kan de ertappade dömas till upp till 20 års fängelse och böter på över två miljoner kronor.
Läs mer:
Skogsbranden i Grekland – den största i EU:s historia


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen